Nieuwe website voor Feest Vrijzinnige Jeugd

   

Je Feest Vrijzinnige Jeugd vieren … normaal gezien is dat een dag vol spanning en met 1000 mensen in de grote aula van Universiteit Gent. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, tantes en nonkels, broers en zussen, achterburen en voorburen en vooral jij: feesteling! Maar ook in 2021 is er weinig normaal en is met veel mensen samen sandwiches eten geen verstandig plan.

 Maar wacht, niet weglopen! De vrijwilligers achter het feest – hallo! – houden de slogan van Gent in ere: nie pleuje! We willen je toch een onvergetelijke dag bezorgen én je een waardevol overgangsmoment geven. Want twaalf jaar worden is niet niks! 

ONTDEK DE NIEUWE WEBSITE

 


Lees alles over de komende editie van Feest Vrijzinnige Jeugd, wat er te doen zal zijn en praktische info op de gloednieuwe website

Waarom meedoen?

  • Je krijgt een grandioze Urban Challenge voor de kiezen, boordevol filmpjes, opdrachten en uitdagingen.
  • Je krijgt een mooi aandenken aan je Feest en aan de lessen zedenleer die je de afgelopen jaren gevolgd hebt. En een geschenk, je krijgt ook een geschenk!
  • Er is een toffe fuif achteraf die je woonkamer of slaapkamer compleet coronaveilig in een dansvloer omtovert.
  • Je krijgt de kans om je ondanks alle coronagedoe toch verbonden te voelen met je vrienden, je ouders en de hele vrijzinnig-humanistische gemeenschap.

Alle culturen en levensbeschouwingen zetten belangrijke momenten in het leven in de verf met overgangsrituelen. Als je twaalf jaar wordt, rond je een stukje van je leven af en stap je over naar een nieuwe fase van leren en ontdekken. Als twaalfjarige ga je verder op weg naar de adolescentie en de volwassenheid. Het ontdekken van de wereld gaat verder. Je wordt puber. Je gaat naar ‘de grote school’. Het luidt een tijd in van je plaats te zoeken in een ingewikkelde wereld. Vrijzinnig humanisten vieren dat moment met een Feest Vrijzinnige Jeugd.

De meeste overgangsrituelen naar de volwassenheid kennen drie fasen. De eerste fase is de voorbereiding. Die staat symbool voor verbondenheid en de mentale voorbereiding op het eigenlijke feest. Dit jaar kiezen we voor een Urban Challenge vol beproevingen, die je samen met je gezinsbubbel of zelfs een vriend of vriendin kan afleggen. Zo merk je dat je er niet alleen voor staat en dat er ouders, leerkrachten en vrienden zijn die je op je reis naar volwassenheid zullen begeleiden en helpen. Het ‘overgangsritueel’ zelf staat symbool voor de overgang van de oude identiteit naar een nieuwe, de overgang van de ene groep naar de andere. Het feest (of fuif) achteraf staat symbool voor de opname binnen een nieuwe groep, een nieuwe gemeenschap. Deze laatste twee fasen organiseert de Mens.nu, helemaal online en coronaveilig op 30 april.

Wat is Feest Vrijzinnige Jeugd?

Het Feest Vrijzinnige Jeugd Gent is een organisatie van de vrijwilligers van het comité Feest Vrijzinnige Jeugd Gent vzw, onder auspiciën van deMens.nu en de Vrije Universiteit Brussel. Het Feest wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het IMD Oost-Vlaanderen.

Praktische info & inschrijvingen 

Ouder(s), voogd of leerkrachten kunnen het kind inschrijven via de website voòr 1 april 2021. Via de leerkracht en via mail ontvang je alle informatie die je nodig hebt om de speurtocht tot een goed einde te brengen. De Challenge kan gedurende de hele maand april uitgevoerd worden. Challenge gelukt? Eind april ontvangt het kind van de leerkracht een geschenk en de link om de Feest in je kot -fuif van deMens.nu te volgen op vrijdag 30 april. 

 

Inschrijven voor Feest Vrijzinnige Jeugd kan tot 31 maart 2021 

www.FVJGENT.ORG