Tentoonstelling Eindpunt - huisvandeMens Gent-Eeklo


 
 

 

 

TENTOONSTELLING EINDPUNT

We ervaren doorheen ons leven allemaal momenten van gebrokenheid. Het leven dat je had, ligt in scherven. Niemand is écht voorbereid op de vloedgolf aan emoties die ons overspoelt op kwetsbare momenten.

Wij geloven dat kunst kan verzachten in het omgaan met verlieservaringen door de (h)erkenning die mensen vinden in woorden, beelden en klanken. Deze tentoonstelling voert je mee langs diverse kunstwerken - elk met een ander verhaal, elk met een andere vorm van breekbaarheid, elk met een andere verlieservaring.

De Tentoonstelling ‘Eindpunt’ loopt van 27 januari 2023 tot 10 februari 2023 bij huisvandeMens Gent-Eeklo in de zolderzaal van het Geuzenhuis. π˜Ώπ™š π™©π™šπ™£π™©π™€π™€π™£π™¨π™©π™šπ™‘π™‘π™žπ™£π™œ π™žπ™¨ 𝙙𝙀𝙀𝙧𝙑𝙀π™₯π™šπ™£π™™ π™©π™š π™—π™šπ™―π™žπ™˜π™π™©π™žπ™œπ™šπ™£: 𝙑𝙖𝙣 𝙒𝙖 𝙩𝙀𝙩 π™«π™§π™žπ™Ÿ: 10.00 – 16.00 𝙀𝙣 𝙀π™₯ 𝙯𝙖: 13.00 – 16.00. Dit reizende project kende eind vorig jaar al een enorm succes in de Vlaamse Ardennen. Tijdens deze periode vinden verschillende activiteiten plaats, in samenwerking met Avansa

 

 PROGRAMMA EXPO & WORKSHOPS

FEESTELIJKE OPENING — VRIJDAG 27.01 - 19.30               

Op vrijdag 27 januari opent de tentoonstelling met Hind Eljadid die spoken word brengt en Tine Vandenbussche met Franse chansons. Hierna kan je met een hapje en een drankje de tentoonstelling bekijken.

Inkom gratis, aanwezigheid bevestigen via gent@demens.nu

 

WORKSHOP ROUW IN BEWEGING — DINSDAG 31.01 - 19.00 tot 20.00

Binnen deze workshop focussen begeleiders Stefanie Boelens en Linde Waeyaert op lichamelijkheid rondom het rouwproces. Rouw is het antwoord op verlies van iets of iemand waar een betekenisvolle relatie mee bestaat . In deze workshop wordt vanuit een andere invalshoek - zijnde beweging- naar rouw gekeken.

Beweging, lichamelijke expressie en reflectie zullen elkaar afwisselen. Rouw wordt hierbij ruimer dan de dood geïnterpreteerd, het slaat op tegenslag in het leven in de brede zin.

Inkom: € 5, max. 8 deelnemers, inschrijven via gent@demens.nu
Locatie: huisvandeMens/Geuzenhuis Gent, in de zolderzaal, Kantienberg 9, 9000 Gent

 

WORKSHOP SAMEN LEZEN  met Kathleen Van Steenkiste — WOENSDAG 01.02 - 19.00 tot 21.30

SamenLezen is een bijzondere werkvorm. Iemand leest hardop een verhaal en een gedicht voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar?

Gedachten en emoties van personages doen je aan je eigen leven denken. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen.

Inkom: € 5, max. 8 deelnemers, inschrijven via gent@demens.nu
Locatie: huisvandeMens/Geuzenhuis Gent, in de zolderzaal, Kantienberg 9, 9000 Gent

 

WORKSHOP 'FILOSOFEREN IS LEREN TE STERVEN' door Eva Rousselle (Avansa, in De Krook) — DONDERDAG 02.02 - 19.30 - 22.00

Hoe kunnen we ons verhouden tot verlieservaringen, in het bijzonder de dood? Filosoof Michel de Montaigne stelde dat wie leert te sterven, ook leert te leven. Volgens hem kwam het er dan ook op aan met de dood vertrouwd te geraken, bv. door er dicht bij te komen en ze niet uit de weg te gaan. Ook filosofen als Nussbaum en Kierkegaard nodigen ons uit om de angst, tragiek en kwetsbaarheid van onze menselijkheid te omarmen. De stoïcijn Epictetus stelt dan weer dat waar wij zijn, de dood niet is, en waar de dood is, wij niet zijn. Tijdens deze workshop laten we ons door verschillende filosofen inspireren om beter te sterven. We doen ook enkele reflectie-oefeningen.

Meer info & inschrijven

 

WORKSHOP KRAANVOGEL, VLIEG  door Catherine Verguts (Avansa, in De Krook) — MAANDAG 06.02 - 19.30 - 21.30

Kraanvogel, vlieg  is een boek dat Catherine Verguts schreef over haar zoontje Sander. Hij spiegelde zijn s, schreef gedichtjes in een gebloemd schriftje en overleed aan een hersentumor op zijn negende. Tijdens deze workshop leest zij enkele korte stukjes voor.

Daarnaast schrijven we samen tekstjes rond ons verlies. We voelen de woorden via korte, toegankelijke opdrachten en zoeken zo naar nieuwe, krachtige verhalen, die in elk van ons zitten. Lees ‘verhaal’ niet te letterlijk: iedereen vertelt op een andere manier. Misschien schuilt jouw verhaal wel in het vouwen van een origami kraanvogel of het dansen in je living. Hieraan koppelt Catherine modellen uit de rouwliteratuur, zoals het duale procesmodel, waarin rouw heen en weer beweegt tussen een verliesgerichte en herstelgerichte kant.

Meer info & inschrijven

 

WORKSHOP KINTSUGI met Nicole Coopman — WOENSDAG 08.02 - 13.30 tot 16.00

In deze workshop gaan we voor het keramiekgedeelte aan de slag met klei en verf. Daarna maken we kennis met kintsugi: een eigen interpretatie van de Japanse kunstvorm waarbij een gebroken voorwerp op zo’n manier hersteld wordt dat de gouden breuklijnen in het oog springen. Zo geven we uitdrukking aan wat we voelen en beleven als we denken aan onze eigen verlieservaring(en). Het resultaat van de workshop zijn letterlijk die ‘kopjes troost’ die je ook nadien nog kunnen helpen om kracht te vinden wanneer je dat nodig hebt.

Inkom: € 5, max. 8 deelnemers, inschrijven via gent@demens.nu
Locatie: huisvandeMens/Geuzenhuis Gent, in de zolderzaal, Kantienberg 9, 9000 Gent 

 

GESPREKSCIRKEL met Kathleen Van Steenkiste en Eva Rousselle — DONDERDAG 09.02 - 19.00 tot 20.30

We bezoeken de tentoonstelling Eindpunt in het huisvandeMens Gent-Eeklo. Een tentoonstelling met woorden en beelden over rouw en verlies. Kunst kan verzachten in het omgaan met verlieservaringen door de (h)erkenning die mensen vinden in woorden, beelden en klanken. We gaan met elkaar in gesprek rond rouw en verlies aan de hand van kunstobjecten en tekstfragmenten.

Inkom: € 5, max. 8 deelnemers, inschrijven via gent@demens.nu
Locatie: huisvandeMens/Geuzenhuis Gent, in de zolderzaal, Kantienberg 9, 9000 Gent

 
     
   
 
 

β–Ή EXPO van 27 januari 2023 tot 10 februari 2023

π˜Ώπ™š π™©π™šπ™£π™©π™€π™€π™£π™¨π™©π™šπ™‘π™‘π™žπ™£π™œ π™žπ™¨ 𝙙𝙀𝙀𝙧𝙑𝙀π™₯π™šπ™£π™™ π™©π™š π™—π™šπ™―π™žπ™˜π™π™©π™žπ™œπ™šπ™£: 𝙑𝙖𝙣 𝙒𝙖 𝙩𝙀𝙩 π™«π™§π™žπ™Ÿ: 10.00 – 16.00 𝙀𝙣 𝙀π™₯ 𝙯𝙖: 13.00 – 16.00.

β–Ή huisvandemensgent-eeklo - (ZOLDERZAAL) KANTIENBERG 9, 9000 GENT

 

EEN ORGANISATIE VAN

huisvandemens Gent-Eeklo en Avansa


INKOM

Expo: gratis

Workshops: zie workshops