MAGAZINE DE GEUS | VRIJZINNIGE ACTUALITEIT

 

Kritische gedachten en opinies publiceren wij in het toonaangevend vrijzinnig magazine De Geus. Verdiep je hieronder via de De Geus online alvast in een aantal artikels. Abonneren op het vierjaarlijkse magazine kan via deze link. Zo ontvang je in januari, april, juli en oktober een volledig exemplaar vol actuele standpunten, cultuur en filosofisch relaas in je brievenbus!

Abonneren op De Geus Adverteren in De Geus Colofon De Geus De redactie

Niet alles, maar veel begint bij luisteren – Dirk

Niet alles, maar veel begint bij luisteren – Dirk

Juli 2023 | 10 minuten

Dominique Willaert, Jos Van Herreweghe, Yasmina Besseghir en Freddy Willems trokken gedurende vier maanden traag en luisterend door de Denderstreek. Bezorgd over de uitgesproken hoge scores van het Vlaams Belang in enkele Dendergemeenten ontdekten ze in de straten en de wijken wat er bij de mensen leeft. Op een onbevooroordeelde manier luisterden ze naar de verhalen over de impact van de snelle en ingrijpende veranderingen op de inwoners van de Denderstreek. Lees hier het verhaal van Dirk.

Niet alles, maar veel begint bij luisteren -Tachini

Niet alles, maar veel begint bij luisteren -Tachini

Juli 2023 | 10 minuten

Dominique Willaert, Jos Van Herreweghe, Yasmina Besseghir en Freddy Willems trokken gedurende vier maanden traag en luisterend door de Denderstreek. Bezorgd over de uitgesproken hoge scores van het Vlaams Belang in enkele Dendergemeenten ontdekten ze in de straten en de wijken wat er bij de mensen leeft. Op een onbevooroordeelde manier luisterden ze naar de verhalen over de impact van de snelle en ingrijpende veranderingen op de inwoners van de Denderstreek. Lees hier het verhaal van Tachini.

De X van Xenofilie

De X van Xenofilie

April 2023 | 5 minuten

Filosoof Jean Paul Van Bendegem landt in de rubriek 'Abecedarium' bij de letter X van Xenofilie. Het woord bestaat wel degelijk, maar xenofobie lijkt qua populariteit het schaamteloos te halen van dit prachtige alternatief, de xenofilie. Van Bendegem verdedigt in deze column de vreemdelingenkoesteraar, de xenofiel tegen de xenofoob, de vreemdelingenhater.

De tong der sferen

De tong der sferen

April 2023 | 5 minuten

Dat met poëzie amoureuze doeleinden te realiseren zijn, werd al sedert eeuwen vermoed. Marx heeft het bewezen. De liefdeslyriek die Karl Marx aan het studentenblad Ut Prosit aanbood in 1836 – hij is dan negentien jaar – werd liefdeloos afgewezen. Toch veroverde hij ermee het hart van zijn beminde barones Jenny von Westphalen.

Cyclo-anarchie op de Gentse straten

Cyclo-anarchie op de Gentse straten

April 2023 | 10 minuten

Fietsen is de max in Gent. De brede mix van sportief toeren gaat gepaard met een interessant fenomeen. Cyclo-anarchisme is het. Wie door Gent fietst, begeeft zich in een vrije zone waarin iedereen met iedereen moet rekening houden. Fietsers bewegen zich samen met voetgangers en andere weggebruikers in een straatdans die bij momenten en op bepaalde plaatsen ongeordend en ontregelend is.

Een geschiedenis van vrouwelijke seksualiteit

Een geschiedenis van vrouwelijke seksualiteit

Januari 2023 | 10 minuten

Ik ben een jonge vrouw van vierentwintig en ik hou van seks. Deze uitspraak voelt anno 2022 nog steeds aan als gedurfd. Praten over het aantal bedpartners of welke dingen ik leuk vind tussen de lakens blijven een moeilijk gegeven. Zowel in het dagelijkse leven als in Tv-programma’s en films hoor je immers regelmatig opmerkingen die impliceren dat je als vrouw toch maar beter niet te veel bedpartners hebt. Die vrouwen worden dan bestempeld als ‘gemakkelijk’ en zouden daarmee geen goede match zijn voor een langdurige relatie.

Kurt Beckers in gesprek met Johan Braeckman

Kurt Beckers in gesprek met Johan Braeckman

Januari 2023 | 10 minuten

Zet twee filosofen samen en je komt tot een boeiend gesprek. Kurt is lector aan de AP Hogeschool en is leerkracht niet-confessionele zedenleer en (binnenkort) filosofie in het GO! Atheneum Brakel. Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de UGent. Hun passie voor filosofie bracht hen samen. Kurt bevraagt Johan over zijn inspiratiebronnen, het vooruitgangsoptimisme en zoveel meer.

Vrouwen, leven, vrijheid

Vrouwen, leven, vrijheid

Januari 2023 | 10 minuten

We zitten op kantoor met een onwaarschijnlijk sterke dame die verder anoniem wenst te blijven. Ze heeft Iraanse roots, we geven haar gemakshalve de naam Kajal, een naam die vaak voorkomt in het Perzisch. Acht jaar geleden kwam ze als politiek vluchtelinge in ons land terecht. Uit solidariteit met de vrouwen in Iran en als daad van protest tegen het heersende islamitische regime in haar thuisland, knipte ze recent haar lange lokken kort.

Ethisch reveil: verliest de vrijzinnigheid de strijd?

Ethisch reveil: verliest de vrijzinnigheid de strijd?

Oktober 2022 | 5 minuten

Rudy Van Giel is een vurige verdediger van het zelfbeschikkingsrecht en verzet zich tegen alle vormen van homodiscriminatie. In dit essay roept hij op om wakker te worden, opnieuw op de barricades te klimmen en te strijden tegen het opstekend conservatief-christelijk gedachtegoed.