Op 12 februari vieren we overal ter wereld Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin. Het Geuzenhuis en het Fonds Lucien De Coninck vieren die dag de grondlegger van de evolutietheorie met een Darwinlezing. Op 12.02.2022 luisterden we naar filosoof én evolutietheorie specialist Johan Braeckman.

Herbeleef Darwindag 2022

De kunst van het misleiden: over orchideeën en fake news.

Darwins meesterwerk On the Origin of Species doet bij velen een belletje rinkelen. Maar Charles Darwins oeuvre is natuurlijk groter en omvat ook tal van minder bekende werken. In één daarvan beschrijft Darwin de unieke manier waarop insecten orchideeën bevruchten. Of beter: hoe de bloemen van orchideeën insecten nabootsen, mimicry genaamd, zo de insecten misleiden en ervoor zorgen dat de planten zich kunnen voortplanten.

Johan Braeckman zal tijdens de lezing de manier waarop orchideeën insecten begoochelen, vergelijken met de technieken die con men en andere bedriegers gebruiken om mensen te misleiden. Orchideeën doen aan fake advertising, wat ook typerend is voor kunstvervalsers, phishing criminelen, kwakzalvers, enzovoort.

Anders dan insecten, kunnen mensen het bedrog wel doorprikken.
Maar hoe? Ontdek hoe we ons tegen deze informatiecharlatans kunnen bewapenen.

Over Johan Braeckman

Johan Braeckman is een van de bekendste filosofen van Vlaanderen. Hij is professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Daarnaast schrijft hij en geeft hij regelmatig lezingen over onderwerpen als kritisch denken, de evolutietheorie, bio-ethiek, wetenschap en religie. Als geen ander verstaat Braeckman hoe het wetenschappelijk en filosofisch denken op een bevattelijke en onderhoudende manier onder de aandacht te brengen.

Over Fonds Lucien De Coninck

Het Fonds Lucien De Coninck organiseert studiedagen en lezingen, met een focus op wetenschap met maatschappelijk en ethisch engagement. Daarnaast stimuleert het fonds het vrijzinnig humanistisch wetenschappelijk onderzoek door middel van het toekennen van een prijs aan jonge veelbelovende vrijzinnige vorsers. Dit afwisselend in het domein van de biologische én de ethische wetenschappen.

Meer weten? Bekijk hier de website.

Herbekijk via YouTube

Zaterdag 12 februari 2022, 20:00 via Zoom

Benieuwd naar meer Darwin? Herbekijk hier de Darwinlezing 2021 van de vooraanstaande Amerikaanse filosofe Ruth Millikan.