Een Feest Vrijzinnige Jeugd vieren… dat is een dag vol spanning, workshops vol energie en een show voor 1000 mensen in het Ufo van Universiteit Gent. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, tantes en nonkels, broers en zussen, achterburen en voorburen en vooral: de feestelingen!

Wat is het Feest Vrijzinnige Jeugd?

Alle culturen en levensbeschouwingen zetten belangrijke momenten in het leven in de verf met overgangsrituelen. Als je twaalf jaar wordt, rond je een stukje van je leven af en stap je over naar een nieuwe fase van leren en ontdekken. Als twaalfjarige ga je verder op weg naar de adolescentie en de volwassenheid. Het ontdekken van de wereld gaat verder. Je wordt puber. Je gaat naar ‘de grote school’. Het luidt een tijd in van je plaats te zoeken in een ingewikkelde wereld. Vrijzinnig humanisten vieren dat moment met een Feest Vrijzinnige Jeugd.

Het Feest Vrijzinnige Jeugd Gent is een organisatie van de vrijwilligers van het comité Feest Vrijzinnige Jeugd Gent vzw, onder auspiciën van deMens.nu en de Vrije Universiteit Brussel. Het Geuzenhuis is de administratieve draaischijf van dit feest en regelt de inschrijvingen en de praktische organisatie, met steun van de vrijwilligers van het Gentse comité FVJ. Het Feest wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het IMD Oost-Vlaanderen.

 

Website Feest Vrijzinnige Jeugd

Feest Vrijzinnige Jeugd Gent

Feest Vrijzinnige Jeugd Gent 2023

Het 60ste Feest Vrijzinnige Jeugd vieren we dit jaar op zaterdag 6 mei 2023. Een dag vol spanning, workshops vol energie en een show voor 1000 mensen in het Ufo van Universiteit Gent. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, tantes en nonkels, broers en zussen, achterburen en voorburen en vooral: de feestelingen!

Het thema van 2023 is BACK TO THE FUTURE

We laten de feestelingen en hun familie nadenken over de samenleving van het verleden, het heden en de toekomst. Is protesteren tegen klimaatverandering, betogen tegen de oorlog en geld inzamelen voor een goed doel voldoende om te streven naar een betere toekomst? Of kunnen we pas vooruit komen wanneer we beslissingen uit het verleden onder de loep nemen? Onze samenleving heeft meer dan ooit nood aan jongvolwassenen die kunnen functioneren in de bestaande sociale, culturele en politieke orde, maar die tegelijk ook autonome denkers en veranderingsagenten zijn. Hiervoor geloven wij in deze nieuwe lichting feestelingen. 

Feest Vrijzinnige Jeugd Gent

Inschrijven

Een kind inschrijven voor het Feest Vrijzinnige Jeugd verloopt via de leerkracht zedenleer. In november krijgen de kinderen een eerste brief mee naar huis, met daarin wat uitleg en een inschrijvingsstrookje. De leerkracht handelt de inschrijving verder af.

Alle ingeschreven kinderen krijgen in februari alle informatie over het Feest 2023. Ze krijgen dan ook de keuzelijst met workshops mee, waaruit ze een top vier mogen samenstellen. Wij doen ons uiterste best om zeker een van die vier keuzes te garanderen. Ze geven hun voorkeur door aan hun leerkracht, die verder alles weer met ons regelt.

In februari ontvangen alle feestelingen en ouders onze brochure ‘Feestelijk’, waarin alle informatie staat over het dagverloop, en hoe in te schrijven voor de receptie.

 

Neem een kijkje op de website

 

Contact

Nood aan meer info of een specifieke vraag? Neem gerust contact op met alexandra@geuzenhuis.be