Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Op Stoicon-X Gent kan je aan de hand van korte talks kennismaken met het moderne stoïcisme, meer bijleren en vind je inspiratie voor de praktijk.

Stoïcisme in de 21e-eeuw

De filosofische inzichten van de stoïcijnen en de psychologische technieken die zij ontwikkelden kunnen je helpen om door de complexiteit van het 21e-eeuwse leven te navigeren en een zinvol en gelukkig leven uit te bouwen. De stoïcijnen leren je hoe je omgaat met tegenslagen, woede en verdriet.

Ze kunnen helpen om je angsten te overwinnen, om te stoppen met piekeren en te blijven hangen in negatieve emoties. Volgens hen is in principe iedereen in staat om gemoedsrust en mentale weerbaarheid te vinden.

Dat gaat niet vanzelf, maar is het resultaat van inzicht en een besluit om deze ideeën in de praktijk te brengen. Stoicon-X Gent is er voor iedereen die dat wil proberen.

Een moderne Stoa

Wereldwijd beleeft de stoïcijnse filosofie en levenskunst een ware revival. In die mate zelfs, dat je tegenwoordig kan spreken van een Moderne Stoa. Die heeft de filosofische uitgangspunten van het klassieke stoïcisme behouden, maar aangepast aan onze moderne tijd en de huidige wetenschappelijke kennis. Drijvende kracht achter de beweging is het team van Modern Stoicism. Zij bezielen de blog Stoicism Today, organiseren de internationale Stoicon en de Stoic Week.

Stoicon – X Gent

Het idee achter de Stoicon-X evenementen is om kleinere, regionale conferenties en ontmoetingen aan te bieden aan mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar de internationale Stoicon af te zakken. Zo krijgt iedereen die meer wil leren over het stoïcisme de hedendaagse toepassingen ervan  de gelegenheid om deel te nemen aan evenementen met sprekers en workshops.Het concept Stoicon-X is het intellectuele eigendom van Modern Stoicism Ltd.

Stoicon-X Gent is een organisatie van deMens.nu, huisvandeMens en het Geuzenhuis in samenwerking met de Zebrastraat. Al vijftig jaar werkt deMens.nu samen met haar lidorganisaties aan de uitbouw van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen.

Waarom organiseren vrijzinnig humanisten een Stoicon-X?

De praktische levenskunst van de Stoïcijnen is een mooi voorbeeld van praktisch humanisme. Beiden staan ze voor een rationele levenshouding die mensen aanzet tot zelfstandig denken, in overeenstemming met en gebaseerd op de inzichten van de moderne wetenschap. Bovendien staan beiden voor een open kosmopolitisme, het inzicht in de verbondenheid van de gehele mensheid en zelfs de uitbreiding van onze morele cirkel tot alle voelende wezens.

 

Meer over Stoicon-X Gent