Atheïstische spiritualiteit vanuit de geestelijke gezondheidszorg

Spiritualiteit voor atheïsten?

In de jaren 80 van de vorige eeuw verraste Gents filosoof Leo Apostel — medeoprichter en kopstuk van het Vlaams Humanistisch Verbond — menig vriend en vijand door na te denken en te publiceren over wat wij zouden leren kennen als ‘atheïstische spiritualiteit‘. Zijn betrachting was ‘een systematische houding en strategie gericht op ervaringen die onze relatie met de diepste realiteit belichamen’.

Cruciaal was daarbij om zichzelf te zien ‘in het grootste geheel waartoe men denkt te behoren’ en zich te richten ‘op de basisdoelen in dienst waarvan men het eigen leven stelt’.

HuisvandeMens Gent en de Gentse Zen Sangha gemeenschap vinden het hoog tijd om in het kader van de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent, een eigentijdse invulling te verkennen van dit begrip. In een reeks van vier lezingen tracht men volgende vragen te beantwoorden: Wat is dat nu eigenlijk, atheïstische spiritualiteit? Kunnen we er iets mee vandaag de dag? Wat denkt u ervan?

Vanuit de geestelijke verzorging

In de laatste lezing van de reeks, op woensdag 3 mei 2023, bekijken verschillende sprekers de atheïstische spiritualiteit vanuit de geestelijke verzorging.

Sprekers: Koen Vermeulen (boeddhisme), Ward De Baene (vrijzinnig humanisme en stoïcisme), Kathleen Van Steenkiste (vrijzinnig humanisme en vrijmetselarij), Tania Ramoudt (vrijzinnig humanisme – vroeger vanuit Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen en nu vanuit het huisvandeMens).

Moderator: Yvon Bartelink (vrijzinnig humanisme)


Praktisch

Datum: woensdag 3 mei 2023
Locatie: Zen Sangha (Elyseese velden 10B, Gent)

Vrije bijdrage
Vooraf inschrijven met een mailtje naar gent@demens.nu of via 09/233 52 26


 Programma lezingenreeks

  • woensdag 14/12/2022, 19u30 : ‘Over Atheïstische spiritualiteit van Albert Camus’, prof. dr. Daniel Acke. Prof. Taal- en letterkunde VUB

Locatie: Geuzenhuis (Zuilenzaal)

  • woensdag 25/01/2023, 19u30  :  ‘Atheïstische spiritualiteit en ecologie’, Tom Hannes

Locatie: Zen Sangha, Elyzeese Velden 10B, Gent

  • woensdag 29/03/2023, 19u30  : ‘Atheïstische spiritualiteit – vanuit vrouwelijk perspectief’, prof. dr. Gily Coenen, prof.dr. Karen François, prof.dr.Adelheid Rigo

Moderator:Virginie Platteau
Locatie: Geuzenhuis (Zuilenzaal)  

  • woensdag 03/05/2022, 19u30 : ‘Atheïstische spiritualiteit – vanuit de geestelijke verzorging’, panelgesprek

Sprekers/spreeksters: Koen Vermeulen (boeddhisme), Ward De Baene (vrijzinnig humanisme en stoïcisme), Kathleen Van Steenkiste (vrijzinnig humanisme – vrijmetselarij), Tania Ramoudt (vroeger SMBG, nu hvdMens)
Moderator: Yvon Bartelink (vrijzinnig humanisme)
Locatie: Zen Sangha, Elyzeese Velden 10B, Gent  

 

 

Waar?
Zen Sangha
Elyseese velden 10B
9000 Gent
Wanneer?
woensdag 03/05/2023
19.30
Kostprijs: vrije bijdrage
Organisatie: