Boekvoorstelling ‘Doodgewoon’ door Barbara Ceuleers

Over de boekvoorstelling

Als de tijd rijp is, wil ik euthanasie, dochter.

Aan het woord is Jan, de papa van Barbara, net na zijn Alzheimer-diagnose. Hij zag zijn moeder mensonwaardig aftakelen aan de ziekte en besloot voor zichzelf een andere toekomst te schrijven.

Hij stierf anderhalf jaar later, op 23 november 2020, in het beginstadium van de ziekte, want euthanasie kan je enkel krijgen als je nog wilsbekwaam bent. Bij dementie komt euthanasie dus sowieso te vroeg.

Maar wat is dat, euthanasie? Wat, en wie, komt er allemaal bij kijken? En kan je daar in alle situaties voor kiezen? Is je leven — en je dood — echt van jou?

Barbara Ceuleers zocht het uit, van A tot Z, van Alzheimer en artsen tot zelfbeschikking en ziekenhuizen. Ze sprak met experten, ervaringsdeskundigen, artsen en politici. Het werd een persoonlijk relaas, van een vader en zijn dochter. Van een dodelijke keuze. Van onmacht en onrecht. Maar vooral eentje van liefde. Want hij was bij haar geboorte; zij bij zijn dood.

Op dinsdag 16 april gaat Ceuleers in gesprek met dokter Koen Verhofstadt op de boekvoorstelling in het Geuzenhuis in Gent. Koen Verhofstadt is huisarts en coördinerend geneesheer van het woonzorgcentrum Domino Gent en consulterend arts bij Vonkel vzw omtrent levenseindevragen.

Een organisatie van het Humanistisch Verbond en Uitgeverij Ertsberg.

Bio Barbara Ceuleers

Barbara Ceuleers (1983) is germaniste en journaliste, maar vooral de dochter van haar grote held. Jan Ceuleers was in de jaren 90 directeur televisie van de toenmalige BRTN (nu VRT), maar vooral de papa van Barbara. Hun band werd alleen versterkt door zijn keuze voor euthanasie.

Praktisch

▹ dinsdag 16 april 2024 om 19.30

▹ Geuzenhuis vzw, Kantienberg 9, 9000 Gent

▹ Inschrijven via de ticketpagina van het evenement of via secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 16/04/2024
19.30
Kostprijs: Gratis (wel inschrijven)
Organisatie: