Cannabis als medicijn. Wat zegt de wetenschap?
Cannabis als medicijn. Wat zegt de wetenschap?
Auteur Patrick Vankrunkelsven in gesprek met Johan Braeckman, Brecht Decoene en Wietse Wiels.
Volkeren over de hele wereld gebruikten duizenden jaren lang cannabis bij allerlei ziektebeelden. In de vorige eeuw geraakte het als geneesmiddel echter afgedankt. Sinds enkele jaren is cannabisolie plots weer een hype en lijkt het een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het zou zelfs helpen bij ernstige aandoeningen.
Maar wat zit er in de olie die je kan kopen in cannabisshops of op het internet? Wat is het verschil tussen CBD en THC? Is er wetenschappelijk bewijs dat cannabis werkt tegen kanker, bij chronische pijn,fibromyalgie, MS, epilepsie of vele andere ziekten?
In Cannabis als medicijn neemt prof. dr. Patrik Vankrunkelsven de lezer bij de hand doorheen een labyrint van duizenden wetenschappelijke publicaties om een helder inzicht te krijgen in alle aspecten van medicinale cannabis. Hoe zou het kunnen werken in ons lichaam? Hoe gebruik je het? Voor welke aandoeningen kan je enig effect verwachten?
Dit boek verschijnt in de reeks De Skeptische kijk, een boekenreeks die tot stand komt door SKEPP (Studiekring voor kritische Evaluatie van Pseudowetenschappen en het Paranormale) in samenwerking met Academic & Scientific Publishers (ASP)
Een organisatie van ASP, Fonds Lucien Deconinck, het Geuzenhuis, Humanistisch Verbond Gent, Kwintessens en SKEPP.
PROGRAMMA
(19.30 – 21.30)
▹ Welkom en inleiding door Brecht Decoene (moraalfilosoof en publicist, bestuurslid SKEPP)
▹ Voorstelling boek door Patrik Vankrunkelsven
▹ Gesprek met Johan Braeckman (filosoof UGent), Patrik Vankrunkelsven en Wietse Wiels (neuroloog, voorzitter SKEPP)
▹ Boekverkoop en signeersessie; nakaarten aan de bar
PRAKTISCH
Wanneer: maandag 18 december 2023, 19.30 (welkom vanaf 19.00)
Locatie: Geuzenhuis (Zuilenzaal), Gent
Inkom: Gratis
Inschrijven: schrijf je in via dit formulier
OVER DE AUTEUR
Patrik Vankrunkelsven is sinds 2013 directeur van Cebam (Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine), en was tot 2022 docent Huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven (nu emeritus). Daarnaast is hij ook praktiserend huisarts.