Dag van de Maakbare Mens 2023

Op zaterdag 21 oktober is het opnieuw zover: Dag van De Maakbare Mens! Een namiddag waarin De Maakbare Mens de technologische vooruitgang in de gezondheidszorg onder de loep neemt en stil staat bij de maatschappelijke en ethische uitdagingen die het met zich meebrengt. Dit jaar buigen ze zich over twee vraagstukken. Hoe lossen we het tekort aan organen op? En hoe kan artificiële intelligentie helpen de crisis in de gezondheidszorg te bezweren?

Programma Dag van de Maakbare Mens 2023

Gezondheidszorg in crisis: is AI de oplossing?

De gezondheidszorg staat onder druk. Lange wachtlijsten bij artsen en ziekenhuizen, beperkte consultatietijden, patiëntenstops, … Tegelijkertijd staat de technologische evolutie niet stil en bieden artificiële intelligentie en gezondheidsdata nieuwe mogelijkheden. Kunstmatige intelligentie kan helpen scans beter te interpreteren en problemen vroeger te detecteren. Apps kunnen helpen verdachte plekjes op de huid in te schatten. Ook bij de ontwikkeling van medicijnen, of het inplannen van bezoeken, kan AI ter hulp schieten.

Wat zal dit betekenen voor de gezondheidszorg? Zal het de huidige problemen in de gezondheidszorg helpen oplossen, of riskeren we met deze nieuwe technologieën verdere besparingen en herstructureringen?

▹ Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Hoe lossen we het tekort aan organen op?

Patiënten die een transplantatie nodig hebben, komen op een wachtlijst. Er worden minder organen gedoneerd dan er nodig zijn om alle patiënten te transplanteren. In ons land staan al jaren ongeveer 1.500 patiënten op de wachtlijst voor een transplantatie. Ook al zijn we bij de besten van de Europese klas wat betreft orgaandonatie. Hoe kunnen we dat tekort aan donororganen dan oplossen? Willen we donatie nog meer aanmoedigen, bijvoorbeeld bij leven of met een financiële beloning? Is xenotransplantatie, het gebruik van organen van dieren, de oplossing? En hoe staat het met het onderzoek naar kunstorganen?

Kom luisteren en denk mee na over welke oplossingen voor het tekort aan donororganen jij aanvaardbaar vindt.

▹ Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Tickets en info

5 euro: standaardtarief

10 euro: steunprijs (= ticketprijs + gift van 5 euro)

15 euro: steunprijs (= ticketprijs + gift van 10 euro)

1 euro: kansentarief UITPAS regio Gent (stuur een mailtje naar info@demaakbaremens.org met je UITPAS-nummer)

Tickets & info

 

Waar?
Zebrastraat Gent
Zebrastraat 32/001
9000 Gent
Wanneer?
zaterdag 21/10/2023
14.00 - 17.00
Organisatie: