Darwindag 2024 – verrassende variatie met Steven Van Belleghem

Op maandag 12 februari vieren we Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin! Het Geuzenhuis en Fonds Lucien De Coninck vieren de grondlegger van de evolutietheorie met de lezing: 'Verrassende variatie' door prof. dr. Steven Van Belleghem.

Verrassende variatie, over polymorfie bij dieren

Binnen soorten, inclusief onze eigen soort, stellen we vaak verrassend veel variatie vast. Bovendien zijn de verschillen die we binnen een soort aantreffen, in sommige gevallen zelfs groter dan die tussen soorten onderling.  

Zo vinden we dicht bij huis dwergspinnen, waarbij sommige mannetjes op hun rug een bult hebben waarmee ze sneller de vrouwtjes hopen te verleiden. In meer tropische sferen treffen we de jaguar aan in twee kleurvariaties: de ene met de vertrouwde bleke, bruine vacht en daarnaast de zeldzamere donkere of zwarte versie. 

We stellen vast dat deze verschillen, polymorfismen genoemd, soms binnen een korte tijdspanne kunnen ontstaan. Daarbij is het ook opmerkelijk dat we dezelfde variatie en verschillen soms herhaaldelijk aantreffen in diverse soorten.  

Aan de hand van enkele opmerkelijke voorbeelden, sommige uit onze nabije omgeving, andere meer exotisch van aard, zal prof. Van Belleghem ons uitleggen hoe dit mogelijk is.

Wat zijn de onderliggende mechanismen en onder welke omstandigheden treden ze in actie? 

Over Steven Van Belleghem

Steven Van Belleghem is evolutionair bioloog en tenure-track professor aan de afdeling Biologie van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van genetische principes die biologische diversiteit verklaren. Om dit te bereiken, maakt hij gebruik van genomische technieken om de genen en ontwikkelingsmechanismen te karakteriseren die betrokken zijn bij adaptatie. Steven geeft ook cursussen in Genetica, Genomica en Evolutie. 

Waarom Darwindag?

Op 12 februari vieren humanisten jaarlijks de geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie.

Vrijzinnig humanisten staan achter kritisch en wetenschappelijk onderzoek, die tot grootse en nieuwe inzichten kan leiden. We verlangen naar waarheid. Op 12 februari staan we daarom stil bij Darwins ongeëvenaarde bijdrage aan de wetenschap en de impact hiervan op ons wereldbeeld en onze plaats erin.

Praktisch

▹ maandag 12 februari 2024, 20.00 – 21.00 (welkom vanaf 19.30) – erna kan je nog napraten aan onze bar

▹ Locatie: VC Geuzenhuis (Kantienberg 9, Gent)

▹ Prijs: basisprijs = 5 euro (excl. online reservatiekost) | gratis voor leden FLDC en jongeren (-26 jaar) > registreer ook zeker je gratis ticket via de ticketingwebsite | UITPAS kansentarief: 1 euro per avond – stuur hiervoor een mailtje naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer

(Je hoeft je ticket niet af te printen, er zal een reservatielijst liggen aan de inkombalie.)

Een organisatie van het Fonds Lucien De Coninck, Geuzenhuis en huisvandeMens Gent-Eeklo

 

 

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
maandag 12/02/2024
20.00
Kostprijs: 5 euro (excl. servicekosten) | gratis voor FLDC-leden en jongeren (-26 jaar)
Organisatie: