Lezing: Boogie Woogie

Boogie Woogie. Het grappige woord alleen al tovert een glimlach op de lippen.

De vrolijkste muziek uit de rockgeschiedenis. Zo vrolijk, dat het ‘The Devil’s Music‘ wordt genoemd. Onweerstaanbaar zet ze aan tot dansen en tot andere goddeloze wilddoenerij. Toch is Boogie Woogie niets méér dan 1 van de bloeiende zijtakken in de zo rijke geschiedenis van de Blues.

Ontstaan als amusement na het mensonterend slavenwerk op de katoenplantages in het zuiden van de States. In de hongerjaren na de Wall Street Crash vlucht de muziek mee naar de noordelijke steden, waar ze alleen maar wilder wordt…

Al snel speelt ze een woelige rol bij het ontstaan van die andere, al net zo verdorven muziekstijl: de rock’n’roll. De blanke burgerij gaat in shock als ook jonge blanke tieners wild beginnen te dansen op die heidense ritmes met hun dubbelzinnige teksten. En stel je voor: soms dansen blanke meisjes zelfs met zwarte jongens. Het einde van de beschaving! En dat allemaal door… jawel: door die verdoemde muziek van de Duivel, die later mee de Sixties bepaalde, en zelfs tot in de hardrock te horen is.

Dhr. Robert Van Yper van Griffel vzw vertelt dit spannend verhaal – rijk geïllustreerd met historische klank – en beeldfragmenten.

De lezing is een organisatie van de Grijze Geuzen Gent

Over de spreker

Robert Van Yper maakte voor Radio 2 een vierentwintigdelige reeks over de geschiedenis van de Rock-‘n-Roll. Hij schreef 2 boeken die in de pers als standaardwerk omschreven worden.

Praktisch

Datum: 15 november 2023

Timing:

Vanaf 14.30

Inschrijven

Registratie kan met een mailtje naar info@gentse-grijze-geuzen.be of via Forms  of 09 221 24 57

Betalen

€ 5.00  (ter plaatse te betalen)

 

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
woensdag 15/11/2023
14.30
Kostprijs: 5€
Organisatie: