Lezing: Op zoek naar buitenaards leven

Eenmaal bekomen van zijn val als koning van de schepping, begon de mens zich gaandeweg af te vragen of hij dan misschien ook niet alleen was in het universum.

Met de komst van de ruimtevaart leek het antwoord binnen handbereik. De zoektocht naar buitenaards leven bleef echter lange tijd een onderneming met wisselend succes.

Onze inzichten in de processen die mogelijk tot het ontstaan van complex leven hebben geleid en onze kennis over de planeten van ons zonnestelsel, zijn zeker de laatste decennia enorm toegenomen. Toch blijven nog veel vragen onbeantwoord.

Tijdens zijn lezing overloopt Pieter Mestdagh kort welke antwoorden ondertussen al gevonden zijn en wat we in de nabije toekomst nog kunnen verwachten. Zo komen we te weten welke eigenschappen een planeet moet hebben, opdat (complex) leven er een kans maakt, en hoe uniek onze aarde op dat vlak wel is?

Waar, binnen ons Zonnestelsel, kan je nog verwachten leven te vinden? Is of was Mars een leefbare planeet? En waarom vormen de ijsmanen onze beste kans op succes in onze zoektocht? Allemaal vragen waarop je een antwoord mag verwachten.

De lezing is een organisatie van Fonds Lucien De Coninck.

Over de spreker

Pieter Mestdagh is van opleiding bioloog. Verbonden aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, coördineert hij er de activiteiten van ESERO Belgium, het internationale scholenprogramma van de ESA. Hij verzorgt er tevens een avondcursus over Astrobiologie.

Praktisch

Datum: 23 Oktober 2023

Timing:

Welkom vanaf 19:30.

Aanvang lezing: 20:00

Einde: omstreeks 21:30

Het Fonds Lucien De Coninck zorgt voor een hapje en een drankje achteraf.

Inschrijven

Registratie kan met een mailtje naar fondsluciendeconinck@gmail.com

 

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
maandag 23/10/2023
20.00
Kostprijs: 5€ voor niet-leden Gratis voor leden FLDC en studenten
Organisatie: