Literaire Matinee: Dansen op vluchtige noten

Dansen op vluchtige noten

Voor de roman Dansen op vluchtige noten (Houtekiet, 2022) heeft ze zich laten inspireren door het leven van haar grootouders, Gidia en Jean; zij Nederlandse, hij Belg. Ze leerden elkaar kennen tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Belgen massaal op de vlucht sloegen voor het oorlogsgeweld. Nederland, dat neutraal was gebleven, ving een miljoen Belgische vluchtelingen op.

Het schrijven van ‘Dansen op vluchtige noten’ was een intense zoektocht die An graag wil delen met haar publiek. Zo moest ze bijvoorbeeld de verschillende familieverhalen kunnen inpassen in het grotere plaatje dat in de geschiedenisboeken te vinden is. Daarbij botste ze op heel wat feiten en situaties die ze in geen enkel boek terugvond.
De eerste twintig jaren van de twintigste eeuw tonen heel wat parallellen met het heden. Vluchten voor oorlog (met dien verstande dat de vluchtelingen toen Belgen waren), moeizame integratie, sociaal onrecht, feminisme, een pandemie, posttraumatisch stresssyndroom en de behandeling ervan.

De roman is een mengeling van waargebeurde feiten en fictie, en gaat ook over zelfrealisatie in een tijd waarin opoffering voor een hoger doel (familie, vaderland) als norm werd gezien. Wat zijn de emoties en drijfveren van twee mensen die uit een totaal verschillend milieu komen, zich toch tot elkaar aangetrokken voelen maar heen en weer worden geslingerd in een storm van historische gebeurtenissen? Secundaire thema’s zijn de vertroosting van muziek, schoonheid en schilderkunst. In de achtergrond speelt de opvang van psychiatrische patiënten in het begin van de twintigste eeuw een grote rol. De grenslijn tussen geestelijk ziek en gezond is dun, zeker als de wereld zelf op een gekkenhuis lijkt.

Een greep uit de recensies:
Dansen op vluchtige noten is een mooi portret van twee gekwetste zielen die hunkeren naar een ander leven, maar die door het tijdsgewricht en de moraal worden tegengewerkt. Een beloftevol Vlaams debuut (Het Nieuwsblad).
Een roman die zoveel meer is geworden dan een zoveelste liefdesstory (Kunsttijdschrift Vlaanderen).
Geschreven in een rijke taal met mooie poëtische passages (het Boekenrijk).

Deze lezing wordt georganiseerd met de steun van Literatuur Vlaanderen, Auteurslezingen

Over An Van Paemel

An Van Paemel studeerde Germaanse filologie in Gent. Ze gaf les in het secundair onderwijs en werkte tevens als sociaal inspecteur. Momenteel geeft ze cursussen verhalen schrijven bij Avansa Regio Brugge.

Waar?
Lakenmetershuis
Vrijdagmarkt 24
9000 Gent
Wanneer?
zondag 03/03/2024
11.00
Kostprijs: 7.00 | 10.00
Organisatie: