Ontmenst detentie?

Panelgesprek met Bouke de Vries, Elieze Termote, Jürgen De Weweire en Liesbet de Kock (moderator)

Criminelen zijn onmensen. Het is een strak label dat we al snel geven aan personen binnen en (eenmaal terug) buiten de celmuren. Wie een blanco strafblad verliest, lijkt ook automatisch van diens waardigheid beroofd te zijn. Boontje komt om zijn loontje, zo spreekt de volksmond.

De huidige staat van ons gevangeniswezen is tekenend: overvolle cellen, een gebrekkige toegang tot gezondheidszorg en educatie, en het altijd aanwezige psychologisch en fysiek geweld. Ook na hun vrijlating dragen ex-gedetineerden de littekens van hun tijd in detentie met zich mee. Zij worden vaak geconfronteerd met een maatschappij die hen blijvend stigmatiseert en essentiële rechten, zoals toegang tot werk of huisvesting, onthoudt.

Is dit nog menswaardig, of ontmenselijkt ons huidig detentiesysteem deze, reeds kwetsbare, groep nog meer?

Hoe moeten we als maatschappij naar gedetineerden kijken? Is het tijd om ons detentiesysteem in vraag te stellen? Doen we het zo slecht nog niet? Of houden we ons beter eens een spiegel voor? Hoe kunnen we het systeem én menselijk én rechtvaardig houden? In ons panelgesprek op 24 september gaan we dieper in op de fundamentele vraag of het huidige gevangenissysteem mensen onherroepelijk ontmenselijkt.

Met: Bouke de Vries, Elieze Termote en Jürgen De Weweire. Liesbet de Kock modereert.

Over de reeks ‘We Need to Talk About’

Dit panelgesprek maakt onderdeel uit van onze programmareeks ‘We need to talk about …’ Regelmatig gaan we in gesprek rond een actueel thema. We nodigen daarbij een aantal experts uit die geen controverse uit de weg gaan en vragen hen om het kluwen van meningen te ontwarren. Er is ruimte voor interactie met het publiek en na het gesprek kan iedereen verder napraten aan de bar.

Aan tafel met …

Bouke de Vries
Bouke de Vries is universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit Gent, waar hij momenteel het onderzoeksproject The Ethics of Loneliness leidt. Zijn onderzoek richt zich op thema’s zoals eenzaamheid en sociabiliteit, maar ook op migratie, culturele en religieuze diversiteit, politiek extremisme, sociale taboes, vriendschap, liefde, ethiek rond het levenseinde, familie-ethiek en medische ethiek. Voor zijn aanstelling in Gent was hij postdoctoraal onderzoeker aan verschillende instellingen, waaronder de Universiteit van Zürich, de Universiteit van Umeå in Zweden, KU Leuven en het Max Planck Instituut voor de Studie van Religieuze en Etnische Diversiteit te Göttingen. 

Elieze Termote
Elieze Termote heeft een Master in Criminologische Wetenschappen en in Gender & Diversiteit, met een specialisatie in het Belgische gevangenissysteem. Haar passie voor internationale gevangenissystemen leidde tot betrokkenheid bij Vzw De Huizen en RESCALED, de Europese beweging voor detentiehuizen. Ook bezoeken aan gevangenissen in Portugal, Noorwegen, Mallorca en Tsjechië gaven haar inzicht in noodzakelijke hervormingen voor een detentiesysteem dat geschikt is voor de 21ste eeuw. 

Als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel coördineert ze een participatief actie-onderzoek in de nieuwe Belgische gevangenissen van Haren en Dendermonde. Daarnaast is ze actief als vrijwilligster bij de Commissie van Toezicht in de Gentse gevangenis en als projectmedewerker bij Prison Talk, een project van Bond zonder Naam, waar ze samenwerkt met ex-gedetineerde personen om bewustwording te creëren bij scholieren rond vrijheidsberoving en re-integratie. 

Jürgen De Weweire
Jürgen De Weweire studeerde af in de Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent en werkt sinds 2008 als moreel consulent bij de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG).  Eerst was dit in de arresthuizen van Antwerpen en Mechelen. Heden werkt hij in Leuven Centraal, de strafinrichting van Oudenaarde en het penitentiair complex van Brugge. Zijn hoofdopdracht bestaat erin op vrijzinnig humanistische slag zingevingsgesprekken te voeren met gevangenen die daarom verzoeken. 

Liesbet de Kock (moderator)
Liesbet de Kock is psychologe en filosofe, en werkte van 2022 tot 2024 als onderzoeksjournalist bij het onafhankelijke nieuwsmedium Apache. Ze schreef er vooral artikels rond gezondheidszorg, welzijn en sociale rechtvaardigheid. Momenteel werkt ze als Attaché bij het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens om sociaalwetenschappelijk onderzoek te doen naar de mensenrechtensituatie in België. 


Praktisch

▹ dinsdag 24 september 2024, 20.00 (welkom vanaf 19.30) + achteraf mogelijkheid tot napraten aan de bar

▹ Locatie: VC Geuzenhuis (Kantienberg 9, Gent)

▹ Inkom:

  • UITPAS kansentarief: 1 euro – om een ticket te kopen kan je mailen naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer
  • Suggestieprijs = 5 euro (excl. online reservatiekost) – de standaardprijs binnen ons ‘pay what you can’ – betaalsysteem
  • Ambassadeursprijs = 8 euro (excl. online reservatiekost) – je betaalt graag iets extra, omdat je een hart voor onze werking hebt

 

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 24/09/2024
20.00 - 21.30
Kostprijs: uitpas kansentarief: 1 euro | suggestieprijs: 5 euro | ambassadeursprijs: 8 euro
Organisatie: