Stoic Spring 2024: Erik De Bom – Het nut en onnut van de stoa in de politiek.

We dopen de lente tot STOIC SPRING. Deze lente organiseren we drie boeiende avonden rond het stoïcisme en praktische levenskunst in het Geuzenhuis in Gent. Drie compleet verschillende insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme en het goede leven.

STOIC SPRING 2024

We dopen de lente tot STOIC SPRING. Deze lente organiseren we drie boeiende avonden rond het stoïcisme en praktische levenskunst in het Geuzenhuis in Gent. Drie compleet verschillende insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme en het goede leven.

Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Meer lezen over Stoicon-X Gent kan je hier.

Leer deze lente bij over deze praktische filosofie en vind toepasbare inspiratie voor in de praktijk. Na de talks is er steeds ruimte om na te praten aan onze bar.

Stoic Spring lezing 2 – 23 april 2024

Over het nut en onnut van de stoa in de politiek – Erik De Bom

De zestiende en zeventiende eeuw vertonen nogal wat gelijkenissen met onze tijd. Het was een periode van grote omwentelingen waarin het mens-, wereld-, en godsbeeld op hun grondvesten daverden. Mensen waren op zoek naar houvast. Niet toevallig beleefde de stoa in deze tijden een heuse revival. Zeker als je die combineerde met de leer van het christendom.

Zo meende toch Justus Lipsius, humanist en geleerde die algemeen erkend wordt als de vader van het neostoïcisme. Hij schreef ook uitvoerig over politiek.

Wat kunnen zijn inzichten – die van een man die zijn hele leven op zoek was naar innerlijke rust – ons vandaag nog leren over nut en onnut van de stoa in het private en publieke leven?

Over Erik De Bom

Erik De Bom is adjunct-directeur van UCSIA (Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen) en research fellow aan het Seminarium Philologiae Humanisticae van KU Leuven. Hij studeerde klassieke talen, Europese en internationale politiek en filosofie. In 2009 promoveerdehij met een doctoraat over de receptie van de politieke ideeën van Justus Lipsius in de Nederlanden. Hij publiceerde uitvoerig over het politieke denken in de 16de en 17de eeuw en over sociale rechtvaardigheid in de Europese Unie.


VOLLEDIG PROGRAMMA

21 MAART (20.00 – 21.00): Jef Willem van Onbespreekbaar – Zingeving vinden in een postmoderne wereld

23 APRIL (20.00 – 21.00): Erik De Bom – Standvastige burgers en doortastende bestuurders. Over het nut en onnut van de stoa in de politiek

14 MEI (20.00 – 21.00): Michiel Buis – Waar gaat het nu om in het stoïcisme? Michel Foucault versus Pierre Hadot.


TICKETS EN INFO

‣ Combiticket:

  • 20 euro voor 3 lezingen samen (standaardticket)
  • 12 euro voor 3 lezingen samen (jongerenticket)

‣ Standaardticket: 8 euro per avond

‣ Jongeren (-26 jaar): 5 euro per avond

‣ UITPAS kansentarief: 1,6 euro per avond –om een ticket te kopen kan je mailen naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer

Disclaimer: the owner of the concept Stoicon-X is Modern Stoicism Ltd.

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 23/04/2024
20.00 - 21.00
Kostprijs: zie alle prijzen hieronder
Organisatie: