Stoic Spring 2024: Michiel Buis – Waar gaat het nu om in het stoïcisme?

We dopen de lente tot STOIC SPRING. Deze lente organiseren we drie boeiende avonden rond het stoïcisme en praktische levenskunst in het Geuzenhuis in Gent. Drie compleet verschillende insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme en het goede leven.

STOIC SPRING 2024

We dopen de lente tot STOIC SPRING. Deze lente organiseren we drie boeiende avonden rond het stoïcisme en praktische levenskunst in het Geuzenhuis in Gent. Drie compleet verschillende insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme en het goede leven.

Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Meer lezen over Stoicon-X Gent kan je hier.

Leer deze lente bij over deze praktische filosofie en vind toepasbare inspiratie voor in de praktijk. Na de talks is er steeds ruimte om na te praten aan onze bar.

Stoic Spring lezing 3 – 14 mei 2024

Waar gaat het nu over in het stoïcisme? Michiel Buis

Waar gaat het nu om in het stoïcisme? In de academie is daar niet altijd consensus over. In deze lezing zullen we twee belangrijke commentatoren op het stoïcisme tegenover elkaar zetten. Michel Foucault (1926-1984) zag het soin de soi (zorg voor het zelf) als belangrijkste kenmerk, terwijl Pierre Hadot (1922-2010) de nadruk legde op les exercices spirituels (spirituele oefeningen). Wat bedoelden zij hiermee, en welk bewijs kunnen we vinden voor beide gezichtspunten? Aan de hand van klassiek-stoïcijnse teksten zullen we proberen hier meer inzicht in te krijgen.

Over Michiel Buis

Michiel Buis (1987) studeerde filosofie en sociologie. Hij is gepromoveerd op een vergelijking tussen hedendaags en klassiek Romeins stoïcisme. Hij is op dit moment werkzaam als docent-onderzoek ethiek & duurzaamheid op de Breda University of Applied Sciences.


VOLLEDIG PROGRAMMA

21 MAART (20.00 – 21.00): Jef Willem van Onbespreekbaar – Zingeving vinden in een postmoderne wereld

23 APRIL (20.00 – 21.00): Erik De Bom – Standvastige burgers en doortastende bestuurders. Over het nut en onnut van de stoa in de politiek

14 MEI (20.00 – 21.00): Michiel Buis – Waar gaat het nu om in het stoïcisme? Michel Foucault versus Pierre Hadot.


TICKETS EN INFO

‣ Combiticket:

  • 20 euro voor 3 lezingen samen (standaardticket)
  • 12 euro voor 3 lezingen samen (jongerenticket)

‣ Standaardticket: 8 euro per avond

‣ Jongeren (-26 jaar): 5 euro per avond

‣ UITPAS kansentarief: 1,6 euro per avond –om een ticket te kopen kan je mailen naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer

Disclaimer: the owner of the concept Stoicon-X is Modern Stoicism Ltd.

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 14/05/2024
20.00 - 21.00
Kostprijs: zie alle prijzen hieronder
Organisatie: