Stoicon-X Gent: Danny Praet – Geniet ervan!

De lente dopen we dit jaar om tot STOIC SPRING. We spreiden het festival Stoicon-X Gent over 2 stoïcijnse avonden in ons Geuzenhuis.

STOIC SPRING 2023

Na twee online versies én een geslaagde live-editie van Stoicon-X Gent in de Zebrastraat gooien we het dit jaar over een andere boeg. We dopen de lente om tot Stoic Spring en lanceren twee stoïcijnse avonden in het Geuzenhuis.

Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Meer lezen over Stoicon-X Gent kan je hier.

Twee avonden, twee volledig andere insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme. Leer bij over deze filosofie en vind toepasbare inspiratie voor in de praktijk. Na de talk is er steeds ruimte om na te praten aan onze bar.

Lezing – 16 mei 2023

Geniet ervan! Filosofie van het genot bij de antieke Stoa en het hedonisme – Danny Praet

Genot, in het Grieks hèdonè, is een belangrijk thema in de antieke filosofie. De Griekse filosofie ambieerde een filosofie van het leven te zijn, en stelde de vraag wat het eigenlijke doel van het menselijke leven was. Of beter, hoe men dit leven het beste kon invullen.

Roem, macht, geld en genot waren de usual suspects. Terwijl filosofen ook kennis, en vooral zelfkennis, naar voren schoven. Maar hoe verhoudt zich dat tot de traditionele streefdoelen als genot?

Ook op een theoretischer niveau onderzochten de antieke filosofen genot als begrip. Hoe definieer je genot? Zijn er verschillende soorten? Hoe is het ontstaan? En hoe moet men ermee omgaan?

Doorheen de filosofiegeschiedenis zijn er tal van visies op genot de revue gepasseerd. Danny Praet legt de focus op het hedonisme en hoe die zich verhoudt tot het Epicurisme. Beide stromingen vergelijkt hij met de ideeën van de Stoa, een filosofie die doorgaans nét niet gelinkt wordt aan genot.

Maar Praet concludeert dat genot niet zomaar een af te zweren ‘passie’ is. Genot krijgt in álle filosofische scholen, zowel op een theoretisch als praktisch level, een zeer genuanceerde plaats.


VOLLEDIG PROGRAMMA

16 MEI (19.30 – 22.00): Danny Praet – Geniet ervan! Filosofie van het genot bij de antieke Stoa en het hedonisme

13 JUNI (19.30 – 22.00): Jesse Laporte en Joost Teunissen van Die podcast over stoïcisme – meer inhoud volgt binnenkort

Ontdek meer info over de lezingen en Stoic Spring op www.stoiconx-gent.com


TICKETS EN INFO

‣ Combiticket: 14 euro voor de 2, reeds aangekondigde, avonden samen (enkel voor standaardticket)

‣ Standaardticket: 8 euro per avond

‣ Jongeren (-26 jaar): 5 euro per avond

‣ UITPAS kansentarief: 1,6 euro per avond – contacteer hiervoor UiT in Gent (uitingent@stad.gent)

Disclaimer: the owner of the concept Stoicon-X is Modern Stoicism Ltd.

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 16/05/2023
19.30 - 22.00
Kostprijs: zie alle prijzen hieronder
Organisatie: