Stoicon-X Gent 2025
Hoe krijg je meer controle over je leven? Hoe ga je om met moeilijke omstandigheden? Hoe stop je met piekeren? Wat is er belangrijk in het leven?
Ook dit jaar organiseren we een Stoicon-X Gent, al voor het vijfde jaar op rij. Feest! Op zaterdag 26 april landen we opnieuw in het Geuzenhuis, en dit voor een namiddag en/ of avondprogramma vol Stoïcijnse inspiratie en hands-on inzichten. Naast vier talks zal je ook kunnen deelnemen aan twee praktische workshops. Voorkennis is niet nodig: iedereen kan de Stoïcijnse levenskunst proeven.
Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Meer lezen over Stoicon-X Gent kan je hier.
Leer bij over deze filosofie en vind toepasbare inspiratie en houvast voor in de praktijk.
PROGRAMMA
Namiddag
▸ 13.00 – 14.00: De kunst van goed ruziemaken – Serge Ornelis (lezing)
Weinig mensen houden van ruzies. Ze verstoren onze gemoedsrust, we raken erin verstrikt en er komen brokken van die we niet gewild hebben. Toch belanden we allemaal (te vaak) in ruzies en meestal zijn we er ons niet eens van bewust hoe we ze zelf mee veroorzaken én ook in stand houden.
In deze lezing biedt Serge Ornelis een antwoord op vragen als: ‘Waarom ontsporen ruzies zo vaak? Waarom blijven mensen in een ruzie niet bij de kwestie? Wat maakt stoppen met ruziën zo moeilijk?’ We kunnen je niet garanderen dat je steeds je gelijk haalt in toekomstige ruzies, maar je wordt er wel een iets betere versie van jezelf door.
Ideaal voer voor stoïcijnen, dus! Welke redelijke strategie kan een mens hanteren om tot een uitweg te komen? Wat ligt binnen onze macht om te proberen (en waar houdt het op)?
▸ 14.20 – 15.20: Piekertraining – info volgt later (workshop)
▸ 15.40 – 16.40: Stoïcijns ouderschap, het innerlijk kompas van de opvoeder – Dennis De Gruijter (lezing)
Een kind opvoeden is het oudste en meest verwarrende ambacht ter wereld. Alles is verandering, en kinderen, ouders en grootouders veranderen mee. Wat de ene generatie ziet als gezond verstand is voor de andere generatie ondenkbaar.
Als opvoeder moet je dus zelf gaan koersen, experimenteren en reflecteren. En dat is niet gemakkelijk, want terwijl we onze kinderen leiden moeten we tegelijk onze eigen ‘morele fouten’ corrigeren. Dit lijkt een typische Stoïcijnse paradox, en dat is het ook wel: ouders of verzorgers voeden eigenlijk niet hun kinderen op, maar zichzelf. En daardoor hun kroost.
In deze lezing verkent Dennis de Gruijter het ‘innerlijk kompas’ van de opvoeder vanuit de Stoïcijnse ontwikkelingspsychologie, en welke richtlijnen een Stoïcijnse ouder of verzorger kan hanteren om zichzelf en het kind met meer zelfvertrouwen op te voeden.
Avond
▸ 18.00 – 19.00: Stoïcisme als antigif voor ons ongelukkige denken – Michael Vlerick (lezing)
Waarom blijft kritiek langer hangen dan een compliment? Waarom bedenken we talloze doemscenario’s voor de toekomst? Waarom vallen we zo gemakkelijk ten prooi aan stress, depressie, impulsiviteit, verslaving en jaloezie? Waarom zijn we niet gelukkiger, ook niet als we daar objectief gezien alle reden toe hebben?
Al deze vragen hebben hetzelfde antwoord: door onze genetische programmering. We zijn evolutionair helaas niet gemaakt om permanent gelukkig te zijn. Integendeel, onze evolutionaire erfenis zadelt ons op met chronische ontevredenheid en zwartkijken.
Zijn we dus gedoemd om ongelukkig te zijn? Helemaal niet. Ondanks onze natuur is geluk wel degelijk mogelijk. Wetenschapsfilosoof Michael Vlerick toont hoe je je lot in eigen handen kunt nemen. Hij vertaalt eeuwenoude inzichten en praktijken – van het boeddhisme tot het Stoïcisme – naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.
▸ 19.20 – 20.20: Redelijk of onredelijk? – Dennis De Gruijter (workshop)
De klassieke Stoïcijnen wilden leven ‘volgens de Rede’. Alleen zo kan een mens volgens zijn natuur leven en gelukkig zijn. Prachtig! Maar wat is redelijkheid precies, en hoe weet je of je de Rede ook echt volgt?
De menselijke natuur bestaat volgens de Stoa uit drie dimensies: een sociale, een morele en een redelijke. Tezamen vormen zij het ‘innerlijk kompas’ (hegemonikon) of de ‘morele keuze’ (prohairesis).
In deze workshop neemt Dennis de Gruijter jou mee in het Stoïcijnse zelfonderzoek: hoe redelijk zijn jouw overtuigingen en hoe kun je jezelf coachen in het verbeteren van jouw redelijkheid?
▸ 20.40 – 21.40: Creativiteit & Stoïcisme: de kunst van verwondering – Glenn D’hondt (lezing)
Socrates zei ooit: ‘Alle filosofie begint in verwondering.’ Niet enkel filosofie, maar ook creativiteit start bij verwondering. Toch lijkt het steeds moeilijker om die verwondering in ons dagelijks leven te ervaren, vooral in een wereld die steeds sneller draait. Gelukkig biedt het Stoïcisme ons een manier om die bron aan te boren.
In de lezing deelt Glenn D’hondt hoe Stoïcijnse principes een vruchtbare basis vormen voor een creatieve mindset. Aan de hand van inzichten uit de cognitieve wetenschappen laat hij zien hoe het Stoïcisme ons helpt onze cognitie te verfijnen. Zo kunnen we met meer verwondering in het leven staan en creativiteit beter inzetten wanneer we die nodig hebben.
PRAKTISCH
▷ zaterdag 26 april 2025
▷ Geuzenhuis (Kantienberg 9, Gent)
▷ Programma
- 13.00 – 17.00 – namiddagprogramma: 2 lezingen + 1 workshop
- 17.00 – 18.00 – brood + Stoïcijnse maaltijdsoep (veggie) + drankje (vooraf in te schrijven)
- 18.00 – 22.00 – avondprogramma: 2 lezingen + 1 workshop
▷ Inkom:
- Basisprijs – namiddagblok (15 euro) | avondblok (15 euro) – excl. servicekost
- Jongerenprijs (-26 jaar) – namiddagblok (12 euro) | avondblok (12 euro) – excl. servicekost
- UITPAS – namiddagblok (3 euro) | avondblok (3 euro) – om een ticket te kopen kan je mailen naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer
- Maaltijd – brood + maaltijdsoep + drankje (5 euro)