Stoicon-X Gent: Die podcast over stoïcisme – live in het Geuzenhuis

De lente dopen we dit jaar om tot STOIC SPRING. We spreiden het festival Stoicon-X Gent over 2 stoïcijnse avonden in ons Geuzenhuis.

STOIC SPRING 2023

Na twee online versies én een geslaagde live-editie van Stoicon-X Gent in de Zebrastraat gooien we het dit jaar over een andere boeg. We dopen de lente om tot Stoic Spring en lanceren twee stoïcijnse avonden in het Geuzenhuis.

Het stoïcisme is een praktische filosofie die gericht is op een goed leven, voor jezelf en voor anderen. Een filosofie met meer dan 2000 jaar ervaring, niet alleen voor denkers maar ook voor doeners. Meer lezen over Stoicon-X Gent kan je hier.

Twee avonden, twee volledig andere insteken om een breed publiek te laten kennismaken met het moderne stoïcisme. Leer bij over deze filosofie en vind toepasbare inspiratie voor in de praktijk. Na de talk is er steeds ruimte om na te praten aan onze bar.

Die podcast over stoïcisme – live in het Geuzenhuis

Stoic Spring: 16 mei 2023

Jesse en Joost, de makers van Die podcast over stoïcisme, maken de oversteek van Nederland naar Gent om live in het Geuzenhuis een gloednieuwe aflevering op te nemen.

Samen met ons gaat het duo aan de slag met een aantal filosofische stellingen en vragen over hoe we ons leven het best kunnen leiden. We hechten bij Stoicon-X Gent veel aandacht aan een moderne interpretatie van die oude Stoïcijnse recepten. Want laat ons eerlijk zijn, de tijden zijn toch wat veranderd sinds de hoogdagen van de antieke stoa.

Tijdens het podcast-gesprek betrekken Jesse en Joost het publiek (jullie dus!) om op de stellingen te reageren, aanvullingen te geven of verdiepende vragen te stellen. Vrees niet voor een black-out, we zijn de ganse avond in uitstekend gezelschap van richtinggevende citaten van onder meer Seneca, Marcus Aurelius en Epictetus. Wij zijn alvast benieuwd naar hoe we de vertaalslag maken naar onze moderne, diverse en nogal eens complexe leefwereld.

Jesse en Joost maken beiden graag gebruik van humor en een vleugje theater om het geheel toegankelijk en laagdrempelig te houden. Een ware Griekse tragedie wordt de avond dus alvast niet.

Het mag duidelijk zijn dat jullie, onze gasten, cruciaal zijn voor onze tweede Stoic Spring activiteit. Niet alleen jullie aanwezigheid zal van dit evenement een leerrijke ervaring maken, maar ook jullie kritische vragen en topics zijn essentieel.

Zit je dus met een prangend filosofisch probleem waar je graag een Moderne Stoïcijnse kijk op wil ontwikkelen? Heb je een passage gevonden in de werken van Seneca, Epictetus of Aurelius waar we met z’n allen ons licht op moeten laten schijnen?

Hou je dan vooral niet in en schrijf je hersenspinsels en onderzoekingen neer. Ze komen mogelijks aan bod tijdens de podcast.

Wij kijken er in ieder geval enorm naar uit om samen met Jesse en Joost live aan de slag te gaan op 13 juni!

VOLLEDIG PROGRAMMA

16 MEI (19.30 – 22.00): Danny Praet – Geniet ervan! Filosofie van het genot bij de antieke Stoa en het hedonisme

13 JUNI (19.30 – 22.00): Jesse Laporte en Joost Teunissen van Die podcast over stoïcisme – meer inhoud volgt binnenkort

Ontdek meer info over de lezingen en Stoic Spring op www.stoiconx-gent.com


TICKETS EN INFO

‣ Combiticket: 14 euro voor de 2, reeds aangekondigde, avonden samen (enkel voor standaardticket)

‣ Standaardticket: 8 euro per avond

‣ Jongeren (-26 jaar): 5 euro per avond

‣UITPAS kansentarief: 1,6 euro per avond – stuur hiervoor een mailtje naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer

Disclaimer: the owner of the concept Stoicon-X is Modern Stoicism Ltd.

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 13/06/2023
Kostprijs: zie alle prijzen hieronder
Organisatie: