Vernissage expo ‘Beeldenstorm’ – Nico Burssens

Beeldenstorm door Nico Burssens

Nico Burssens stelt deze zomer tentoon in het Geuzenhuis met zijn expo ‘Beeldenstorm’. De expo zal hoofdzakelijk uit nieuw werk bestaan in dialoog met Burssens’ bestaande collectie ArtOptimist. 

‘Beeldenstorm’ is een opbouw van organische materialen, aangevuld met warme kleuren tot de realisatie van bijna – bescheiden – perfecte schoonheid. 

ArtOptimist

Nico schildert en beeldhouwt zowel antropomorfe als zoömorfe figuren die totaal los staan van de werkelijkheid. Eind vorige eeuw richtte hij ArtOptimist op. 

ArtOptimist is een kunstbewegingen die is ontstaan in de 20e eeuw en een plaats heeft ingenomen in de moderne kunstgeschiedenis. Ze is voorgekomen uit een reactie op bestaande kunststromingen en als een streven naar vernieuwing. Ze wilt afstand nemen van de heersende esthetiek en nieuwe wegen verkennen. 

ArtOptimist staat bekend om haar experimentele en vrije benadering van kunst. Ze moedigt aan om te experimenteren met verschillende materialen, technieken en stijlen. 

ArtOptimist hecht veel waarde aan de expressie van emoties en innerlijke beleving in de kunstwerken. Ze wilt de spontaniteit en vitaliteit van de kunst benadrukken. 

Deze kunstrichting is sterk beïnvloed door internationale ontwikkelingen in de kunst, namelijk Cobra die op haar beurt was geïnspireerd door het surrealisme, primitieve kunst en kindertekeningen, terwijl ArtOptimist zich liet inspireren door verschillende stromingen, zoals het expressionisme, abstractie en popart. Hierdoor zijn er gemeenschappelijke idealen ontstaan: Cobra en ArtOptimist deelden vergelijkbare idealen, zoals het streven naar een meer egalitaire en democratische kunstwereld. Ze wilden kunst toegankelijker maken voor een breder publiek en de kunstenaar bevrijden van beperkingen en conventies. Hoewel Cobra en ArtOptimist enkele gelijkenissen hebben, zijn er ook verschillen tussen de twee bewegingen in termen van specifieke artistieke benaderingen, invloeden en geografische oorsprong. Het is belangrijk om deze contextuele aspecten te overwegen bij het bestuderen van elke beweging afzonderlijk. 


Biografie Nico Burssens

Nico Burssens (Gent, 4 maart 1961), na zijn opleiding Afrikanistiek verdiepte Nico zich in de schilderkunst en het beeldhouwen. Papier, doek, hout, metaal, allen dienen als canvas.

Meer over Nico Burssens lees je op zijn website www.artoptimist.be


Praktisch

  • Vernissage op donderdag 17 augustus 2023 vanaf 20.00, in bijzijn van de kunstenaar Nico Burssens. De expo loopt hierna tot en met 31 augustus 2023.
  • Extra bezoekmoment in bijzijn van de kunstenaar op zaterdag 26 augustus 2023, van 14.00 tot 17.30. Toegang gratis en vrijblijvend.

Of te bezoeken op afspraak op werkdagen van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:30. Op vrijdag tot 16.00. Maak telefonisch een afspraak op 09 220 80 20 of mail naar communicatie@geuzenhuis.be

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
donderdag 17/08/2023
20.00
donderdag 31/08/2023
Kostprijs: Gratis
Organisatie: