Wetenschap en religie: gespreksavond met Patrick Loobuyck en Khalid Benhaddou

Wetenschap en Religie. Een spannend duo.

Het boek Wetenschap & Religie (2023), geschreven door moraalfilosoof Patrick Loobuyck, biedt een kritische en verhelderende kijk op een van de meest fascinerende kwesties die mensen van oudsher heeft beziggehouden: hoe kunnen religie, zingeving en geloof zich verhouden ten aanzien van kennis, rede en wetenschap?

De interessantste thema’s en de meest spannende momenten uit de geschiedenis van dit debat komen in het boek aan bod: de relatie tussen filosofie en het christendom, de discussie over mirakels en de almacht van God, het debat over geloof en wetenschap in de islam, de veroordeling van Galilei en de enorme uitdaging van Darwins evolutietheorie.

Patrick Loobuyck zoekt de nuance in de geschiedenis en zet de verschillende hedendaagse standpunten op scherp. Hij gaat zowel in op de visies van gelovigen als op die van atheïsten. Ook de recente inzichten inzake de evolutionaire oorsprong van moraal en religie worden in rekening gebracht.

Loobuyck zet je als bezoeker van deze boekvoorstelling aan om geïnformeerd, open en vrij over de relatie tussen religie en wetenschap na te denken. Om dit kracht bij te zetten gaat hij op dinsdag 5 maart het gesprek aan met de Gentse imam en opiniemaker Khalid Benhaddou.

𝘌𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘎𝘦𝘶𝘻𝘦𝘯𝘩𝘶𝘪𝘴, 𝘏𝘶𝘮𝘢𝘯𝘪𝘴𝘵𝘪𝘴𝘤𝘩 𝘝𝘦𝘳𝘣𝘰𝘯𝘥 𝘎𝘦𝘯𝘵 𝘦𝘯 𝘩𝘶𝘪𝘴𝘷𝘢𝘯𝘥𝘦𝘔𝘦𝘯𝘴 𝘎𝘦𝘯𝘵-𝘌𝘦𝘬𝘭𝘰.

Bio Patrick Loobuyck

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen. Hij is ook als gastprofessor verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent. Patrick Loobuyck is een belangrijke stem in het publieke debat. Hij pleit onder meer voor het invoeren van LEF, een algemeen vormend vak rond levensbeschouwing, ethiek en filosofie. Zijn stukken verschijnen o.a. in KnackDe StandaardDe Morgen en Le Soir.

Bio Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou (°Gent – 31 januari 1988) is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent en moslimtheoloog, waarbij hij zich inzet voor een harmonieuze samenleving en voor samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. Hij zet in op de strijd tegen radicalisering van moslims in de westerse wereld. Voor zijn inzet ontving hij in 2017 de Prijs voor de Mensenrechten. En in 2018 reikte de Vlaamse regering hem een Vlaams ereteken uit omdat hij door zijn houding en werking in bijzondere mate bijdraagt tot een positief imago van Vlaanderen.

De jonge Gentse imam, tegelijk hoofd deradicalisering binnen Vlaams onderwijs doorbreekt met zijn welbespraaktheid en (filosofische) achtergrond en kennis, tal van clichés. Hij verdedigt een ‘rationele islam’ en weet democratie en Verlichting te verzoenen met de wijsheid van de Koran. Hij zet in op de strijd tegen radicalisering van moslims in de westerse wereld.

Khalid is bestuurder bij het Vlaams Vredesinstituut en lid van de Commissie voor Medische Ethiek van het Universitair Ziekenhuis Gent. In 2019 werd hij aangeduid als opdrachthouder Diversiteit aan de Universiteit Gent. Benhaddou schreef (mee) aan een aantal opiniërende boeken waaronder Is dit nu de Islam? (2016) en is co-auteur van Halal of niet? (2018) en Verdwaald in verlichting (2019). Een reeks gesprekken tussen Paul Cliteur, Rik Torfs en hemzelf, gemodereerd door Lisbeth Imbo werden in 2017 uitgeschreven en gepubliceerd in Mag God nog – Een vrijzinnige, een Christen en een Moslim in gesprek.

Praktisch

▹ dinsdag 5 maart 2024, 20.00 (welkom vanaf 19.30) + achteraf mogelijkheid tot napraten aan de bar

▹ Locatie: VC Geuzenhuis (Kantienberg 9, Gent)

▹ Inkom:

  • UITPAS kansentarief: 1 euro – om een ticket te kopen kan je mailen naar communicatie@geuzenhuis.be met je UITPAS kaartnummer
  • Suggestieprijs = 5 euro (excl. online reservatiekost) – De standaardprijs binnen ons ‘pay what you can’- betaalsysteem.
  • Ambassadeursprijs = 8 euro (excl. online reservatiekost) – Je betaalt er graag de prijs van een pint op café bovenop, omdat je een hart voor onze werking hebt.

 

 

Waar?
Het Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent
Wanneer?
dinsdag 05/03/2024
20.00
Kostprijs: uitpas kansentarief: 1 euro | suggestieprijs: 5 euro | ambassadeursprijs: 8 euro
Organisatie: