Freddy Mortier probeert met zijn boek te begrijpen wat de componist dreef, hoe hij dacht en waarom zijn opera’s zoveel mensen blijven fascineren.

‘Richard Wagner – De man die opera voor het volk maakte’

Al van toen hij nog op de middelbare school zat heeft filosoof Freddy Mortier een fascinatie voor het werk van Richard Wagner. Die, naar eigen zeggen, doorvoelde ‘zielsverwantschap’ is uiteindelijk uitgemond in een boek. Maar wat moeten we met een boek over Wagner: de wat aangebrande, antisemitische en door Nazi’s geliefde operacomponist? Mortier toont aan dat Wagner een uitzonderlijk figuur was, een echte modernist die aan de basis ligt van heel wat ontwikkelingen in de moderne kunst en cultuur.

Mortier laat zien dat Wagner geen eendimensionale figuur was – hij evolueerde van extreem-links, anarchist en rabiaat atheïst naar conservatief-nationalist met voeling voor atheïstische spiritualiteit – die in een turbulente tijd vol politieke en culturele verandering de mensheid in vervoering bracht met totaalkunst.

Met veel passie, kennis en eruditie vertelt Mortier u alles over zijn boek in dit vooraf opgenomen gesprek met (film)muziekkenner en programmamaker Robin Broos.

Herbekijk via Youtube

Uitgezonden op donderdag 25 februari 2021 – 19u30. Een organisatie van VC Geuzenhuis en het Vermeylenfonds.