Minder dan anderhalf jaar na het uitbreken van de coronapandemie, waren er reeds 2.000.000 Belgen gevaccineerd, hadden we vier verschillende vaccins in omloop en zaten er nog een aantal in de pijplijn. Toch hadden – en hebben – heel wat mensen vragen over de vaccins of worstelen ze met twijfels of ongerustheid. Op 11 mei 2021 organiseerden we een infosessie en panelgesprek omtrent de coronavaccins. 

Alles wat je wil weten over de coronavaccins

Hoe lang beschermen ze? Wat zit er allemaal in? Hoe werken ze? Wat is een mRNA-vaccin? Hoe zit het met die bloedproppen? Kan je er onvruchtbaar van worden? Zijn er misschien bijwerkingen op lange termijn?

Er circuleren ook veel broodje-aap-verhalen. Desinformatie en complottheorieën vind je overal en over zo goed als alle onderwerpen maar in dit geval zijn er ernstige gevolgen: de antivaccinatiebeweging groeit, en dat is geen goede zaak voor de volksgezondheid. Wat zijn de feiten, en wat zijn de fabels? Waarom is er zoveel wantrouwen? Hoe ga je om met vaccintwijfel en complotdenkers in je naaste omgeving?

Over de sprekers

Marleen Finoulst is arts van opleiding en lid van de Taskforce Vaccinatie. Ze begeleidt de overheidscampagne ‘Laat je vaccineren’ en schreef samen met Wietse Wiels het boek Vaccineren. Doen of laten? Zij geeft je alle wetenschappelijke en medische informatie in klare taal.

Brecht Decoene is moraalwetenschapper, leerkracht en expert in complotdenken. Hij gaat in op alle mythes, desinformatie en misverstanden en leert je ook hoe je best omgaat met vaccintwijfel en complotdenkers in je naaste omgeving.

De avond wordt in goede banen geleid door An Ravelingien. Zij behaalde een doctoraat in de ethiek aan de UGent en is als ethica verbonden aan het Academisch Ziekenhuis AZ Delta in Roeselare.

Vragen staat vrij

Na de uitgebreide infosessie was het aan het publiek: het panel beantwoordde alle vragen over de vaccins en de vaccinatiecampagne in een uitgebreide vragenronde.

Herbekijk via YouTube

Deze infosessie en het panelgesprek vond plaats op 11 mei 2021. Herbekijk de volledige avond hieronder.