Lale Gül ging op 29 juni 2021 in gesprek met Hind Fraihi en Pinar Akbas over haar autobiografisch boek Ik ga leven. Moderator: Erik Vlaminck (PEN-Vlaanderen). Een organisatie van het Geuzenhuis en het Vermeylenfonds, i.s.m. PEN-Vlaanderen.

‘Ik ga leven’

In haar autobiografische debuutroman rekent Lale Gül af met haar streng islamitische opvoeding en de hypocrisie van haar streng-religieuze gemeenschap. Ze laat haar hoofdpersonage Büsra de vrijheid opeisen om haar leven in te richten zoals zij dat zelf wil. Door haar boek werd Lale Gül verstoten door haar familie en kreeg ze een haatcampagne en doodsbedreigingen over zich heen, een lot dat wel meer geloofsverlaters treft. Nu leeft ze ondergedoken en wil ze nooit meer iets over de islam schrijven.

Lale Gül — Auteur Lale Gül is studente Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Hind Fraihi — Hind Fraihi is freelance journaliste. Ze kwam zelf in het oog van de storm terecht toen ze in 2006 Undercover in Klein-Marokko. Achter de gesloten deuren van de radicale islam publiceerde. Onlangs ging ze opnieuw undercover voor haar recentste boek Achter het schild van extreemrechts, dat ze samen met Bas Bogaerts schreef.
Pinar Akbas — Pinar Akbas is ex-politica, columist bij Doorbraak en verpleegkundige. Ze is Vlaamse met Turkse roots en noemt zichzelf atheïstisch. Hoewel ze zelf niet uit een strikt religieus maar alevitisch milieu komt, herkende ze veel scènes uit het boek van Lale Gül.
Erik Vlaminck (inleiding en moderator) — Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur en leidde de Vlaamse Auteursvereninging. Dat engagement voor de rechten van auteurs trekt hij door in zijn voorzitterschap van PEN-Vlaanderen.

Herbekijk via YouTube

Boekvoorstelling Lale Gül – Ik ga leven werd uitgezonden op 29 juni 2021 om 19u30

Voor alle vervolgde en ondergedoken schrijvers | PEN-Vlaanderen

Met deze boekvoorstelling willen we samen met PEN-Vlaanderen het lot van vervolgde en ondergedoken schrijvers in de kijker zetten. PEN is een internationale mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor vrije meningsuiting en opkomt voor auteurs of journalisten die bedreigd of vervolgd worden.

Gent ICORN-stad

Het doel van dit project is om de aandacht op te eisen voor onze vraag om van Gent een ICORN-stad te maken. ICORN (International Cities of Refuge Network) is een onafhankelijke organisatie van steden die vluchthuizen en bescherming aanbieden aan schrijvers die risico lopen.