Kunst in het Geuzenhuis (KiG) brengt kunst in al zijn disciplines naar het vrijzinnig ontmoetingscentrum het Geuzenhuis.

OPEN CALL

OPDRACHT

Het Geuzenhuis is al 50 jaar lang dé thuishaven voor Gentse humanisten en vrijdenkers. Openheid van geest, kritisch denken, vrijheid van spreken, … is waar we dag in dag uit naar streven via talks en gespreksavonden, tentoonstellingen, ons ideeënfestival Nacht van de Vrijdenker én een eigen magazine. Geen evidente missie in deze woelige tijden. Hoog tijd dus om onze nek wat verder uit te steken. En daar hebben we jullie hulp bij nodig!

Sier de cover van ons magazine met je eigen krachtig, activistisch en/ of maatschappijkritisch beeld. Of vertaal de vrijzinnig humanistische achtergrond van het Geuzenhuis naar een eigen ontwerp. We zijn op zoek naar een sterk beeld dat een humanistische boodschap uitstraalt, maar geen expliciete politieke voorkeur verklapt.

Inspiratie nodig? Check helemaal onderaan zeker het blokje ‘Vrijzinnig humanisme?’

WHAT’S IN IT FOR ME?

Een jury bestaande uit interne juryleden (werkgroep Kunst in het Geuzenhuis) en externen bepaalt het winnende ontwerp.

  • Het winnende ontwerp komt op de cover van ons magazine De Geus (editie juli – aug – sept) + interview met de winnaar en online publicatie via de kanalen van het Geuzenhuis.
  • Je wint een geldprijs van 500 euro
  • Inzendingen krijgen na selectie een plek op een expo in het Geuzenhuis, tijdens het Graduation Weekend eind juni

SPECIFICATIES

* Voorwaarden

  • Je bent student aan het KASK of LUCA in één van volgende studierichtingen: grafiek en tekenkunst; grafisch ontwerp; illustratie; schilderkunst; vrije kunsten; fotografie
  • Humor is een krachtig middel maar sober kan ook. Het mag actueel en tijdsgebonden zijn. Zowel universele als concrete thema’s komen aan bod. Een beeld dat stemt tot nadenken, het onderbewuste in beweging zet en het gevoel aanspreekt. In kleur of in zwart-wit.
  • Het beeld mag niet in opdracht zijn gemaakt voor andere doelstellingen en publicaties.

* Technisch

  • Een .jpg of .tiff bestand, aflopend, formaat 210 x 287 mm, 300 dpi. Plaats bovenaan op de eerste 6 cm geen cruciale beeldinformatie, hier komt de titel van het magazine.
  • Aanleveren voor 10 mei met vermelding van naam, voornaam, geboortedatum, campus, studierichting en contactgegevens via communicatie@geuzenhuis.be

MEER WETEN?

Waarom een open call voor aanstormend talent?

De uitstraling van het ‘vrijzinnig humanisme’ is esthetisch dood, alsof inhoud en vorm elkaar niet vinden. De inhoudelijke thema’s die het vrijzinnig humanisme aanbelangen, waar we onze nek voor uitsteken, zijn onuitputtelijk en in de kunst en grafische wereld boomt het van het activisme. Hoe kunnen we deze twee werelden (opnieuw) samenbrengen? Historisch zijn kunst en levensbeschouwing nauw met elkaar verbonden in alle culturen. Vorm en inhoud met elkaar in evenwicht brengen, daar ligt de focus! Deze wedstrijd als aanzet om jonge kritische kunstenaars in contact te brengen met het vrije denken.

Over het Geuzenhuis en ons magazine De Geus

Het Geuzenhuis is in de eerste plaats hét ontmoetingscentrum voor vrijzinnig humanisten in Gent. Als humanisten leggen we de focus op filosofie, kritisch denken en niet-religieuze zingeving om vat te krijgen op het leven. We zijn een open huis, waar iedereen welkom is. We laten bezoekers hiervan proeven in de vorm van lezingen, debatten, gespreksavonden of via ons jaarlijks ideeënfestival Nacht van de Vrijdenker.

Magazine De Geus is de papieren spreekbuis van het Geuzenhuis, het toonaangevend magazine vrijzinnige actualiteit Oost-Vlaanderen. We publiceren uitgesproken kritische gedachten en opinies. We organiseren lezingen en debatten en profileren ons als een open huis, waar iedereen welkom is.

Vrijzinnig Humanisme?

Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing maar dan eentje zonder God. Vrij denken, vrij onderzoek, zelfbeschikking, menswaardigheid, verantwoordelijkheid, maakbaarheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en solidariteit zijn kernbegrippen van het vrijzinnig humanisme. De rechten van de mens, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zijn daarbij het morele referentiekader. 

Ethische thema’s zijn onder meer solidariteit, mensenrechten, gelijkheid, gender, discriminatie, armoede, racisme, euthanasie, LGBTQ+, seksisme, feminisme, vrouwenrechten, abortus, milieu problematiek, dierenrechten, stakingsrecht, digitalisering, robotisering, globalisering, gevangeniswezen, oorlog en vrede, mentale gezondheid, wereldgezondheidszorg, vluchtelingenproblematiek, gemeenschapsvorming, eenzaamheid, zorg, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, kunst en cultuur, ouder worden, gezin, psychische gezondheid,  … 

Nóg meer weten?

Neem een kijkje op www.geuzenhuis.be en www.nachtvandevrijdenker.be

Over Kunst in het Geuzenhuis

We organiseren doorheen het jaar tentoonstellingen van tweedimensionaal werk. Een keer per jaar (in augustus) exposeren we driedimensionale kunst. Kunst in het Geuzenhuis geeft hierbij de voorkeur aan opkomend talent met een professionele ambitie.

Op die manier hopen we de interesse te stimuleren voor alle kunstgenres in een zo ruim mogelijke context en gericht op én met medewerking van gevestigde waarden, jonge talent, professionele artiesten, liefhebbers …

Wil je tentoonstellen?

Je kan een aanvraag indienen bij de werkgroep Kunst in het Geuzenhuis (KiG). Het dossier bevat je curriculum, de aard van het werk, de gewenste periode en je portfolio. Op basis daarvan kan de KiG – werkgroep beslissen of jouw voorstel kan georganiseerd worden. Indien nodig kan een afvaardiging van de werkgroep op atelierbezoek komen of jou uitnodigen voor meer toelichting.

Je kan het dossier persoonlijk afgeven in het Geuzenhuis, opsturen per post of mailen t.a.v. Griet Engelrelst, admin@geuzenhuis.be (Kantienberg 9 – 9000 Gent).

 

Hieronder kan je de gedetailleerde procedure tot exposeren in het Geuzenhuis downloaden.

Ontdek onze werkwijze