MAGAZINE DE GEUS | VRIJZINNIGE ACTUALITEIT

 

Kritische gedachten en opinies publiceren wij in het toonaangevend vrijzinnig magazine De Geus. Verdiep je hieronder via de De Geus online alvast in een aantal artikels. Abonneren op het vierjaarlijkse magazine kan via deze link. Zo ontvang je in januari, april, juli en oktober een volledig exemplaar vol actuele standpunten, cultuur en filosofisch relaas in je brievenbus!

Abonneren op De Geus Adverteren in De Geus Colofon De Geus De redactie

Naar een progressief landbouwbeleid

Naar een progressief landbouwbeleid

Oktober 2021 | 10 minuten

Niet biologische landbouw, maar verregaande intensivering is de weg naar een groene en goed gevoede wereld. Costa Rica, waar het natuuroppervlak in 40 jaar verdubbelde, is gidsland.

Durf denken over open grenzen

Durf denken over open grenzen

Oktober 2021 | 5 minuten

Naima Charkaoui fileert in haar opengrenzenmanifest genadeloos alle tegenargumenten, klaagt ze de heersende hypocrisie aan en staat ze stil bij de vele slachtoffers van ons grenzenbeleid.

Een nieuwe vleugel voor het AfricaMuseum?

Een nieuwe vleugel voor het AfricaMuseum?

Juli 2021 | 5 minuten

Twee jaar nadat een VN-expertengroep in 2019 een hard rapport publiceerde, dat stelt dat het AfricaMuseum het koloniale verleden te weinig kadert, lijkt er met die kritiek weinig aangevangen.

BOEKRECENSIE: Ik ga leven

BOEKRECENSIE: Ik ga leven

Juli 2021 | 5 minuten

Lale Gül rekent in haar autobiografische roman 'Ik ga leven' af met haar oerconservatieve Turks-islamitisch milieu. Haar getuigenis kwam haar op uitsluiting, verstoting en doodsbedreigingen te staan.

Het Humanistisch Sculpturenpark

Het Humanistisch Sculpturenpark

Juli 2021 | 15 minuten

Veertien monumentale openluchtsculpturen vormen samen de permanente collectie van het Humanistisch Sculpturenpark op de Campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Een unieke, culturele bezienswaardigheid.

Waarom COVID-skepsis zo verleidelijk is

Waarom COVID-skepsis zo verleidelijk is

April 2021 | 10 minuten

Op sociale media kom je regelmatig mensen tegen die niet geloven dat COVID-19 een ernstige ziekte is. Sommigen geloven dat het virus gecreëerd is door Big Pharma of Bill Gates om miljarden winst te kunnen maken met vaccins. Anderen verdenken de regering en de virologen ervan de strenge coronamaatregelen eindeloos te willen verlengen om de bevolking onder de knoet te houden.
Hoe komt het dat complotdenken en hardnekkige scepsis over corona zo courant is?

Jan Blommaert: tegendraads humanist

Jan Blommaert: tegendraads humanist

April 2021 | 10 minuten

Op 7 januari overleed Jan Blommaert. Hiermee verliest progressief Vlaanderen één van zijn intellectuele zwaargewichten. Karim Zahidi blikt terug op het leven en werk van Blommaert.

Kinderrechten in lockdown

Kinderrechten in lockdown

Januari 2021 | 10 minuten

Kinderrechten stonden tijdens de eerste lockdown zwaar onder druk. Een korte bloemlezing uit het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat legt schrijnende wantoestanden bloot. Dat nooit meer.

Er is een lange, ethische winter op komst

Er is een lange, ethische winter op komst

Januari 2021 | 15 minuten

We beleven opnieuw een moment van versnelde maatschappelijke transitie. Belangrijke oude zekerheden die zich hebben gevormd rond het gezin, het huwelijk, de afstamming en de patriarchale premissen waarop ze berusten, worden op de proef gesteld. Tegenover nieuwe maatschappelijke en wetenschappelijke mogelijkheden dreigt een feitelijke macht van ultraconservatieve denkstromingen te ontstaan.