MAGAZINE DE GEUS | VRIJZINNIGE ACTUALITEIT
Kritische gedachten en opinies publiceren wij in het toonaangevend vrijzinnig magazine De Geus. Verdiep je hieronder via de De Geus online alvast in een aantal artikels. Abonneren op het vierjaarlijkse magazine kan via deze link. Zo ontvang je in januari, april, juli en oktober een volledig exemplaar vol actuele standpunten, cultuur en filosofisch relaas in je brievenbus!
Abonneren op De Geus Adverteren in De Geus Colofon De Geus De redactie
Kurt Beckers in gesprek met Johan Braeckman
Januari 2023 | 10 minutenZet twee filosofen samen en je komt tot een boeiend gesprek. Kurt is lector aan de AP Hogeschool en is leerkracht niet-confessionele zedenleer en (binnenkort) filosofie in het GO! Atheneum Brakel. Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeerte aan de UGent. Hun passie voor filosofie bracht hen samen. Kurt bevraagt Johan over zijn inspiratiebronnen, het vooruitgangsoptimisme en zoveel meer.
Vrouwen, leven, vrijheid
Januari 2023 | 10 minutenWe zitten op kantoor met een onwaarschijnlijk sterke dame die verder anoniem wenst te blijven. Ze heeft Iraanse roots, we geven haar gemakshalve de naam Kajal, een naam die vaak voorkomt in het Perzisch. Acht jaar geleden kwam ze als politiek vluchtelinge in ons land terecht. Uit solidariteit met de vrouwen in Iran en als daad van protest tegen het heersende islamitische regime in haar thuisland, knipte ze recent haar lange lokken kort.
Ethisch reveil: verliest de vrijzinnigheid de strijd?
Oktober 2022 | 5 minutenRudy Van Giel is een vurige verdediger van het zelfbeschikkingsrecht en verzet zich tegen alle vormen van homodiscriminatie. In dit essay roept hij op om wakker te worden, opnieuw op de barricades te klimmen en te strijden tegen het opstekend conservatief-christelijk gedachtegoed.
Interview met Hind Fraihi over haar boek ‘Antipode’
Juli 2022 | 10 minutenTom Cools interviewt Hind Fraihi, over haar boek 'Antipode', een heldere analyse over verschillende vormen van radicalisering.
Boekrecensie: Antipode – Hind Fraihi
Juli 2022 | 5 minutenIn het prikkelende essay 'Antipode' buigt Hind Fraihi zich over de maatschappelijke evolutie van radicalisering en gaat ze dieper in op de mechanismen die leiden tot extremisme.
Aimons la différence
Juli 2022 | 15 minutenVrouwen met een beperking worden meestal niet geassocieerd met seks. Fotografe en cultuurwetenschapper Hilde Braet doorbreekt dit taboe in haar boek LIJF-elijk ANDERS. Veertien vrouwen getuigen in woord en beeld over de vooroordelen waarmee ze te kampen krijgen en welke moeilijkheden ze ondervinden.
Abortus: de kanarie in de koolmijn van de Europese antigenderbeweging
Juli 2022 | 15 minutenHet was reeds duidelijk dat het recht op abortus niet als vanzelfsprekend beschouwd kan worden. Sinds enkele jaren merken we een conservatieve terugslag op. Maar had je al gehoord van Agenda Europe, een informele groep van ultraconservatieve christenen die niet alleen een ‘pronatalisch’ beleid voert, maar zich ook opwerpt tegen onder andere het homohuwelijk, de pil en zelfs echtscheiding en hiermee Europa enkele aantal decennia terug in de tijd katapulteert?
Filosoof over filosoof. Mary Wollstonecraft.
Juli 2022 | 10 minutenMary Wollstonecraft is gebruikelijk gelabeld als feministisch en gewaardeerd als pionier van de feministische filosofe. Maar dat klopt niet. Of beter: zoiets over haar zeggen is te beperkend en zelfs geen compliment. Ze wou immers niet in dat hokje van het feminisme geplaatst worden. De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is voor haar niet hét probleem, maar wel het feit dat de gehele samenleving gecorrumpeerd is. Lees hier meer.
Interview met Leen Roelens en Isabelle De Wulf, psychosociale medewerkers in het LUNA abortuscentrum Gent
April 2022 | 15 minutenIn België heeft een op vijf vrouwen een abortus. Het is dus een deel van het leven en zo zouden we daar ook mee moeten omgaan. Toch is het nog steeds taboe en blijft het een onderwerp van discussie in het parlement. Wie zijn die vrouwen die een abortus hebben, hoe gaat dat dan en waar zitten de knelpunten in de hulpverlening? We vroegen het aan Leen Roelens en Isabelle De Wulf, psychosociale medewerkers in het LUNA abortuscentrum Gent.