Achter elke verzetsdaad schuilt een held
Het verzet, zoals het zich voordeed tijdens de Tweede Wereldoorlog in België, komt steeds vaker in de actualiteit. Waar vroeger de aandacht vooral naar de collaboratie ging, krijgen verzetslieden eindelijk verdiende aandacht. Het programma 'Kinderen van het verzet' scoorde hoge toppen op de VRT, stolpersteine worden in de straten gevoegd langs gevels van huizen die ooit bewoond werden door verzetslieden en podcasts over hun heldendaden vallen te beluisteren op Spotify. Maar ook Facebook en Twitter worden overspoeld door hun portretten en persoonlijke verhalen. Historicus Dany Neudt wil ons laten kennismaken met minstens één verzetsheld. Samen met auteur Tim Van Steendam richtte hij de vzw Helden van het Verzet op.
Een zorgsysteem waar iedereen telt
Wil jij een zorg en zorgsysteem waarin iedereen telt? Waarin zorgvragers, zorgverstrekkers en zorgorganisaties samenwerken en respect hebben voor elkaar? Onder het motto ‘Samen aan het stuur’ heeft de vzw Patient Empowerment een campagne gelanceerd waarbij ze iedereen oproept om een ‘Patient Empowerment-Charter’ te ondertekenen.
Vrede is de mooiste kleur
Oorlog is helaas terug actueel. Na de inval van Rusland in Oekraïne besloten de moreel consulenten van Defensie, die met veel vragen geconfronteerd werden, een boek voor kinderen samen te stellen: wat betekent oorlog? Hoe ga je hiermee om? Het boek bestaat uit verschillende verhalen en illustraties en draagt vrijzinnig humanistische waarden uit zoals verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.
Vijftig jaar strijd voor het recht op abortus
In België is dankzij de wet Lallemand-Herman-Michielsens van 3 april 1990 vrijwillige zwangerschapsafbreking in bepaalde gevallen toegestaan. Voordien waren alle abortussen strafbaar. Ze werden dan ook uitgevoerd in slechte omstandigheden, met bedenkelijke en vaak gevaarlijke methodes.
Vijftig jaar vrijzinnig centrum Gent
Vandaag is de Kantienberg 9 synoniem met het Geuzenhuis. Dit jaar, in 2024, vieren we de vijftigste verjaardag van de vzw achter dit vrijzinnig centrum in Gent. Dit gouden jubileum vormt de ideale aanleiding om nog eens terug te blikken op de zoektocht naar ‘een eigen haard’ voor de vrijzinnige Gentenaars en halt te houden bij de verschillende plekken waar eerdere generaties Geuzen hun thuis hadden.
De Geus special: 50 jaar Geuzenhuis
Het Geuzenhuis viert zijn vijftigste verjaardag. Reden genoeg voor de redactie om de geschiedenis in te duiken, maar ook om een blik te werpen op de toekomst in deze speciale editie van De Geus.
Pleidooi voor burgerpanels in de jeugdzorg
Niet alle kinderen en jongeren die hulp nodig hebben, krijgen die. En hoewel de overheid steeds meer in vorming en welzijn investeert, worden de structurele tekorten groter en de wachtlijsten langer. Hoe kan dat? Is de oplossing dan om nóg meer geld te pompen in de bestaande vaten? Of moeten we eens een nieuw vat uitproberen — eentje dat minder lekt?
James Ensor en de gevisualiseerde vrije gedachte.
Kunstkenner Willem Elias reflecteert over het feestjaar rond James Ensor en de tentoonstelling 'Rose, Rose, Rose à mes Yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930' in Oostende.
Interview met ex-Jehova’s getuige Patrick Haeck
Patrick Haeck werd via zijn ouders al vrij jong ingewijd bij de Jehova’s Getuigen. Hij werd een ijverige vrome volgeling, ondanks de ingrijpende invloed ervan op zijn leven. Toen hij als ‘ouderling’ botste op dubieuze geldstromen, onaanvaardbare praktijken en leugens in de doctrines ging zijn geloof wankelen. Hij besloot zijn verantwoordelijkheden als Jehovagetuige te staken en werd daarop door de gemeenschap abrupt uitgesloten.
Laat ik me ontdopen of niet?
Een kerkuittreding, in de volksmond gekend als ontdopen, is een vraag die zich natuurlijk enkel stelt voor zij die (katholiek) gedoopt zijn. In de meeste gevallen gebeurt het doopsel op zeer jonge leeftijd, zonder dat men dit zelf bewust heeft meegemaakt, laat staan ervoor de toestemming kon geven. Eens volwassen kan men zich afvragen of dit wel is wat men zelf wou. Omdat men niet gelooft, of omdat men niet langer wil behoren tot het instituut omwille van bepaalde gebeurtenissen, of om nog andere redenen. Hoe kan men zich dan laten ontdopen en wat zijn daarvan de gevolgen voor de kerk?